Iloa kasvihuoneesta!

Monella aloittelevalla ja enemmänkin harrastaneella hyötykasvien viljelijällä alkaa siintää mielessä viljely kasvihuoneessa, paikassa jossa tomaateillakin on lämmin ja jossa koko sato ei ole kesäsäiden armoilla. Paikassa, jossa voi sadesäälläkin uppoutua puutarhaharrastuksen pariin. Kasvihuoneviljelyssä itseänikin viehättää olosuhteiden keinotekoisuus ja se, miten kasvutekijöihin eli valoon, lämpöön, veteen ja ravinteisiin voi vaikuttaa toisin kuin avomaalla viljellessä.Kasvutekijöiden säätelyyn vaikuttaa toki se, millainen kasvihuone on käytössä. Lämmittämättömässä huoneessa ollaan melkein sään armoilla. Kylmänä, pilvisenä kesänä ei lämpötila huoneessa nouse, mutta seinät tarjoavat suojaa tuulelta ja kylmältä sateelta. Aurinko lämmittää kasvihuoneen ilman nopeasti, joten lämmittämättömälläkin huoneella voi pidentää kasvien kasvukautta. Jo varhain keväällä voi taimet laittaa kasvihuoneeseen vahvistumaan ja kasvit jatkavat huoneen suojissa kasvuaan vielä syksyllä.Viljely kasvihuoneessa vaatii enemmän läsnäoloa, tarkkailua ja muistamista kuin avomaaviljely, joka on kuivia kausia ja valloittavia rikkakasveja lukuunottamatta aika huoletonta. Tässä muutama perusvinkki, jotka muistamalla onnistut varmasti ja saat paljon iloa kasvihuoneesta!

1. Kastele tasaisesti ja kerralla riittävästi

Auringon paistaessa nousee lämpötila kasvihuoneessa nopeasti ja kasvit haihduttavat vettä sitä enemmän mitä lämpimämpää on. Haihduttaessa ne ottavat voimakkaasti vettä juurillaan ja jos vettä ei ole tarpeeksi saatavissa, laskee kasvin nestejännitys eli se lurpahtaa. Kasvit kyllä tokenevat lurpahduksesta nopeasti, mutta jatkuva kuivuudelle altistuminen rasittaa kasvia ja vaikuttaa sadon tuotantoon heikentävästi. Siksi tasainen kastelu kasvihuoneessa on tärkeää. Jos huoneessa on viileää, kastele vähemmän.Pyri kastelemaan kerralla niin paljon, että vesi menee kasvin juuristoon saakka. Pintamullasta se haihtuu nopeasti taivaan tuuliin. Ammattilaisetkin kokeilevat sormella mullan kosteutta ja sitä kuinka syvältä maa on kastunut.Jos mahdollista, kastele kasvihuoneen kasvit aamuisin. Erityisesti basilikan voinnissa huomaat eron jos ryhdyt illan sijasta kastelemaan sitä aamuisin. Se ei ollenkaan pidä seisovasta kosteudesta tyven alueella.Lämpimässä kasvavien kasvien juuriston saa takuuvarmasti shokeerattua hanakylmällä kasteluvedellä. Jos kasvihuoneessa on tilaa, sijoita sinne suuri vesisaavi. Siitä saat aina sopivan lämpöistä vettä kasveille. Tämän lisäksi saavi varaa lämpöä huoneeseen ja huolehtii myös siitä että kasvihuoneen ilma ei ole liian kuivaa. Monet tuholaiset, kuten vihannespunkit viihtyvät kuivassa kasvihuoneilmassa.

2. Tarkkaile lämpötilaa ja muista tuulettaa

Usein ajatellaan että kasvihuoneessa tulee olla trooppisen kuuma. Tämä pätee tropiikin kasveihin, mutta kurkut, tomaatit ja yrtit kasvavat parhaiten kun lämpötila pysyy maksimissaan 26 lämpöasteen tienoilla. Lämpimämmässä kasvu pysähtyy ja kukkien pölyttyminen ja hedelmöittyminen estyy. Muista avata kasvihuoneen ikkunoita tai ovea ennen kuin huoneessa on tukahduttavan kuumaa! Luukkuja ei kuitenkaan kannata avata aivan heti aamulla jolloin ilma on viileää ja kasvihuoneen ilmassa on yön jäljiltä kasveille hyödyllistä hiilidioksidia. Kasvihuoneen luukut tulee sulkea myöhäisen illan sijasta jo aiemmin, jolloin lämmintä ilmaa jää viileämmän yön varalle huoneeseen. Automaattiavaajaan panostaminen kannattaa jos vaan kasvihuoneen malli tämän sallii!Liian kuumaksi päässyttä kasvihuoneen ilmaa voit viilentää kastelemalla kasvihuoneen lattian, erityisesti tämä toimii kivi- ja sorapinnoilla.

3. Huolehdi että kasvit saavat ravinteita

Kasvit eivät kasva pelkällä vedellä ja lämmöllä vaan vaativat eri kehitysvaiheisiinsa ravinteita. Keväällä on kätevää lisätä lannoiterakeita suoraan mullan sekaan ennen kasvien istuttamista paikoilleen. Useimmat hyötykasvit vaativat ravinteikkaan kasvualustan, joten lisälannoitus on tarpeen. Jos kastelet kasvihuoneessa kannulla, on helppoa lisätä kasteluveden sekaan kerran viikossa nestemäistä lannoitetta, joka sisältää sadon kannalta tärkeää kaliumia.Mitä lämpimämpää ja valoisampaa kasvihuoneessa on, sitä enemmän tarvitaan lannoitusta. Muista aina käyttää lannoitteita käyttöohjeen mukaisesti koska liikalannoitus voi myös aiheuttaa kasvun pysähtymisen.

4. Varaa kasveille tilaa, ohjaa kasvua ja karsi tarvittaessa

Sienitaudit ja homeet viihtyvät korkeassa ilmankosteudessa ja tiheässä kasvustossa ja niistä on kotikasvihuoneessa hankalaa päästä eroon. Kasvihuoneessakin tulisi kasveilla olla tilaa ja ilmaa ympärillään. Mieti ennen kasvien istuttamista miten aiot ne tukea ja ohjata kasvun edetessä. Runkotomaatit on kätevintä kieputtaa katosta laskeutuviin naruihin. Pensastomaatti kaipaa todennäköisesti ainakin keppejä tuekseen. Kurkun voi kasvattaa naruun ylöspäin tai vaikka liaaniksi kattoa pitkin menemään. Kurpitsa valtaa kasvihuoneesta todella suuren tilan ja viihtyy myös avomaalla joten sen sijoittamista kasvihuoneeseen kannattaa vähän harkita.Monet yrtit ja esimerkiksi lehtikaali ja retiisi kasvavat hyvin korkeampien kasvien alapuolella. Mullan pinnan peittävät kasvit pitävät myös mullan kosteampana. Karsi kasvustoa kuitenkin rohkeasti jos et enää tahdo löytää huoneesta satoa tai hahmota miten kasvien varret kasvavat. Kasvihuoneessa kasvu on välillä niin kiihkeää että varsinainen viidakko voi syntyä aika helposti!

5. Ota ilo ja ihanuus irti!

Kaikessa puutarhanhoidossa onnistuminen vaatii vähintään pientä mielenkiintoa ja kasvien kasvun tarkkailua. Koska kasvihuone on suljettu tila ja kaikki siellä tapahtuva voimakasta, pääsevät huoneessa ongelmatkin helposti valloilleen. Ota rutiiniksi vaikka aamukahvin juonti kasvihuoneessa. Samalla voit tutkia kasvustot ja silmäillä mitä edellisen päivän aikana on tapahtunut. Tai iltavierailu lasten kanssa, siten löydät varmasti tehokkaimmin ensimmäiset kirvat ja lakastuneet lehdet, jotka kannattaa kerätä huoneesta pois.Jo kasvihuonetta hankkiessa voi miettiä näitä tärkeitä puutarharutiineja: mahtuisiko huoneeseen kahden istuttava penkki, voisiko sen sijoittaa kulkureitille, jolloin huoneessa tulisi poikettua aina kotiin tullessa tai pystyiskö huonetta käyttämään alkukeväästä lasten lämpimänä majapaikkana aikaan, jolloin kasveilla ei vielä ole huoneeseen asiaa. Joka tapauksessa muista nauttia kokonaisvaltaisesti kasvihuoneen mauista, tuoksuista, lämmöstä ja väreistä!

Edellinen
Edellinen

Puutarha parhaimmillaan - vai puuttuuko jotain?

Seuraava
Seuraava

Ideoita puutarhaan puistoista ja kaduilta