Kokemuksia Husqvarnan akkukoneista

Yhteistyössä Husqvarnan kanssa

Olen tämän kevään ja kesän aikana kerännyt kokemuksia akkukoneista ja käyttänyt sekä omassa että asiakkaideni pihoissa ainoastaan Husqvarnan akkukäyttöisiä koneita. Koneet ovat herättäneet paljon mielenkiintoa. Naapurustoissakin ollaan uteliaita kun hoidettavassa pihassa ei putputakaan kovaääninen bensakäyttöinen ruohonleikkuri tai raja-aidan leikkaaminen sujuu nopeammin kuin entisillä raskaammilla sahoilla.

Ennakkoluulojakin silti on: voiko akuilla oikeasti leikata suuremman nurmikon tai pitkän pensasaidan? Ovatko akkukoneet ihan "oikeita" puutarhan pienkoneita, meneekö ammattilaisen vakuuttavuus jos melu ei huumaa korvia? Voiko akkukoneita käyttää sateeessa? Miten akkuja oikein ladataan, tarvitaanko akkuja useampia?

Akkukoneet ovat yhtä tehokkaita kuin bensakoneet, eli pensaan saa sahattua, nurmikon leikattua tai puun kaadettua vaivattomasti. Akkukoneiden keveys ja ergonomisuus lisäävät tehokkuutta ja akkukoneilla työskentely on nopeampaa. 

Itse käytän sekaisin sekä kotitalous- että ammattikäyttöön tarkoitettuja akkukoneita. Kaikki ovat ergonomisia, säätöominaisuuksilla ja kantohihnoilla varustettuja, eikä selän kipeytymistä akkutrimmerillä työskennellessä tarvitse pelätä. Huono kokemus akkukoneista syntyy usein liian lyhytvartisen harkitsematta hankitun trimmerin käytöstä. 

Erilaiset koneet tarvitsevat virtaa eri tavoilla. Pensasleikkuri on pihi, samalla akulla voi leikata pensasta pari päivää. Trimmerikään ei kuluta paljon akkua. Lehtipuhallin taas vie akkua nopeasti. Akkuja on erilaisia kapasiteetin mukaan. Pienemmän kapasiteetin akut (Bli10, Bli100) ovat edullisempia kuin "järeämmät" (Bli200ja Bli300) akut. Pienemmän kapasiteetin akut ovat myös painoltaan kevyimpiä. 

Akun voi ladata sen mukana tulevalla laturilla tai tehokkaammalla ja nopeammalla teholaturilla. Jos päätät siirtyä bensakoneista akkukäyttöisiin vähäpäästöisiin koneisiin, suosittelen kahden akun hankkimista. Husqvarnan akut ovat yhteensopivia kaikkiin koneisiin lukuunottamatta paria poikkeusta. 

Koneissa on energiansäästötoiminto, jonka avulla voit pidentää akun kestoa. Itse käytän toimintoa ihan vakiona, mielestäni se ei vaikuta koneen tehoon mitenkään. 

Akkukoneilla voi ajella ja leikata sateessa, mutta en jättäisi koneita säilytykseen sateeseen (kuten en muitakaan koneita). Ruohonleikkurin akkukotelon kansi suojaa akkuja todella hyvin vaikka leikkuri on sateeseen unohtunutkin.

Kokosin tähän kauden aikana kertyneitä kokemuksia käytössäni olleista koneista:

Husqvarna akkuruohonleikkuri LB 146i

Husqvarnan akkuruohonleikkuri LB 146i on todella hyvä valinta jos arvostaa leikkurin keveyttä ja ketteryyttä, ja hyvää leikkaustulosta! Arvostan! Leikkuri on bioleikkaava eli se hienontaa leikatun ruohon silpuksi nurmikolle. Hieno silppu ravitsee nurmikkoa ja lisää nurmikonkin juuristolle tärkeää maan pieneliötoimintaa. 

Leikkurissa on tilaa kahdelle akulle, mutta itse en ole saanut yhtäkään akkua kerralla tyhjäksi.

Kun akku on koneessa, kännetään virta päälle sekä akun vierestä että virtanapista ja käynnistetään leikkuri turvavipu vapauttamalla ja kahvaa alas painamalla. Aivan kuten "vanhantyylisessäkin" leikkurissa. Vetonarun nykimisen voi kuitenkin unohtaa! Käytän useimmiten koneen energiansäästötilaa, jolloin ruohonleikkurin ääni on vieläkin hiljaisempi.

Husqvarna pensasleikkuri 536LiHD70X

Pensasleikkurin tärkein hankintakriteeri on mielestäni keveys. Pensasaidan leikkaaminen on raskasta: konetta pitää kannatella, leikkaamaan pitää yltää joskus tosi korkealtakin ja joskus myös tikkailta käsin.

Paras lopputulos syntyy silloin kun leikkauslinja pysyy napakkana ja painavalla koneella se on tosi haastavaa. Lisäksi ei huvita päristellä bensankatkuja juuri omien kasvojen kohdalla, jolla tavalla kone usein leikatessa on. 

Käytän myös pitkävartista pensasleikkuria, jonka ansiosta tikkaat jäävät usein autoon pölyttymään. Leikkuri on kevyt ja teräosa taittuu erilaisiin kulmiin tarpeen mukaan. Noin 90 asteen kulmassa terällä voi leikata aitaa jopa naapurin puolelta! Tätä konetta käytän myös kevään alasleikkauksissa leikatessani esimerkiksi pensasangervoja alas. Ei tarvitse kumarrella!

Tämän vuoden mallistosta löytyy vastaava kone mallinumerolla 520iHE3. Jos haluat leikata pensasaitasi hyvällä mielellä etkä käyttää siihen koko päivää, valitse kevyt ja ulottuva kone! Molemmat pensasleikkurit ovat muuten todella hiljaisia.

Husqvarna akkupuhallin

Jotka minut tuntevat, tietävät että oikeastaan inhoan lehtipuhaltimia. On hienoa että niiden käyttöä rajoitetaan ilmanlaadun vuoksi useimmissa kunnissa ja kaupungeissa kevätaikaan. Muutama vuosi sitten katukuvaan kuulunut korviahuumaava puhaltimien melu on keväisin historiaa ja hyvä niin. Ei paljon huvita puhallella pahimpaan siitepölyaikaan ja pölläytellä katupölyjä ilmaan. 

Nykyaikaisen pihan ja puutarhan hoitaminen vaan vaatii puhaltimen käyttöä. Luonnonkivi- ja betonikivipinnat, japanilaistyyppiset kivipuutarhat, someropinnat ja kivituhkakäytävät puhdistuvat huolella ja nopeasti puhaltimen avulla. Kun kivi- tai irtopinnoille pudonneet siemenet puhaltaa väleistä aika ajoin pois, ei näihin alueisiin pääse kertymään siemenpankkia ja rikkaruohokasvustoa.

Oli selvää, että hankin bensakäyttöisen melupuhaltimen sijaan mahdollisimman hiljaisen mutta tehokkaan akkupuhaltimen. Puhallin on akkukäyttöisistä koneistani se, joka kuluttaa akkua eniten ja saatan joutua puhaltaessani vaihtamaan akkua. Useimmiten kyllä nappaan akun ruohonleikkurista ja siirrän puhaltimeen pihatyötä viimeistellessäni. Esimerkiksi Husqvarnan akkupuhallin 525iB on sekä käytössä kevyt että puhallusteholtaan voimakas. 

Lakaisemista ei kannata pihassa unohtaa, mutta puhaltimen hankkimalla voit päästä pihatöissä paljon helpommalla!

Vastuullista puutarhanhoitoa

Keväisin muistuttelenkin asiasta, joka pitää ottaa huomioon kaikkia puutarhan koneita käytettäessä. Ympäröivä luonto ja sen asukit nimittäin!

Pensaissa ja heinikoissa, näkymättömissä on todennäköisesti linnunpesiä, rusakonpoikasia ja muita eläimiä. Huomioi tämä erityisesti kun menet mökille ensimmäistä kertaa tai pidemmän tauon jälkeen. Eläimet saattavat olla hyvinkin lähellä asuin- ja oleskelupaikkoja. Malta tarkastella ja kuulostella lähiympäristöä ennen kuin ryhdyt tarmolla pihahommiin. Linnunpesän huomaat kyllä lentoliikenteestä ja viimeistään sirkutus paljastaa pesän sijainnin.

Jos aiot trimmata heinikoita, käy ne läpi harjanvarrella huiskien ja tutki alue ennen koneen käynnistämistä! Vastuullinen puunkaataja tai metsikön raivaaja odottaa työnsä kanssa kunnes lintujen pesimäaika on keväällä ohitse.

Olen itse huomannut että akkukoneen käyttö ei säikäytä ja häiritse eläimiä samalla tavalla kuin bensakoneella päristely. Olen työskennellyt sulassa sovussa joutsenperheen ja rusakonpoikasten kanssa, kyykään ei trimmerin ääntä säikähtänyt vaan jatkoi lekotteluaan auringossa. Kasvillisuuden ja maaston tarkistaminen on myös oman etusi mukaista!

Rakastan koneita ja laitteita jotka on mahdollista ottaa käyttöön ilman puuduttavaa ohjekirjan selausta ja opettelua! Nämä on just niitä :)

Edellinen
Edellinen

Kymmenen vinkkiä tulevan kesän pihatöihin

Seuraava
Seuraava

Rentoutta puutarhasta