Nurmikon ilmaaminen kannattaa
Yhteistyössä Husqvarnan kanssa
Vaikka nurmikko on puutarhassa ehdottomasti näkyvin osa, jää se usein heikolle hoidolle. Nurmikon ilmaaminen ei ainakaan tule mieleen. Nurmikkoon tulee kiinnitettyä huomiota usein vasta silloin kun se alkaa häiritä silmää: Voikukat valtaavat ruohon, kuumuus paahtaa nurmen ruskeaksi tai nurmikkoon ilmestyy tyhjiä laikkuja kun siinä kasvava sammal irtoaa kulkiessa maasta.
Nurmikon juuristo voi huonosti kun maa tiivistyy sen ympärillä ja juuristo ei saa riittävästi tarvitsemaansa happea. Tämä on tapahtunut melko väistämättömästi vanhalle nurmikolle. Tiivistyneessä maassa viihtyvät hyvin niin piharatamo kuin voikukkakin ja niiden on helppo kilpailla huonosti tilanteessa pärjäileviä nurmiheiniä vastaan.
Toinen nurmikon tyypillinen tukahduttaja on silppuavalla ruohonleikkurilla vähitellen ruohon tyveen syntyvä kasvikerros eli niin sanottu huopa, joka haittaa nurmikon kasvua. Silppuava tai bioleikkaava leikkuri on käytössä oikein hyvä, mutta sillä pitää ajaa ruoho säännöllisesti, jotta silppu ei ole liian pitkää. Robottiruohonleikkurin nurmikkoa virkistävä vaikutus perustuu juuri siihen, että se leikkaa koko ajan hienonhienoa miltei näkymätöntä silppua, joka tuottaa ravinteita nurmikolle ja maan pieneliöille.
Tällaisessa tilanteessa nurmikon ilmaaminen kannattaa. Kun maa kuohkeutetaan juuriston alueelta ja nurmikosta poistetaan samalla kaikki ylimääräinen nurmiheinien lisäksi, on nurmikolla edellytyksiä kasvaa kauniina.
Nurmikon ilmaus tehdään siihen tarkoitetulla ilmaajalla eli pystyleikkurilla. Itselläni on käytössä akkukäyttöinen Husqvarnan nurmikonilmaaja, malliltaan S138i. Ilmari on kevyt, tehokas ja kohtuuhintainen kone nurmikon perusteellisempaan mutta helppoon hoitamiseen.
Ilmaajaa työnnetään aivan samalla tavalla kuin ruohonleikkuria. Hoidettava alue ajetaan ensi läpi toiseen suuntaan, sitten vastakkaiseen suuntaan. Kerääjässä on melko suuri tyhjennettävä kori, johon irtoava massa kertyy. Jos sammalta nousee nurmikosta paljon, on kätevämpää irrottaa kori jolloin massa jää koneen taakse nurmikolle, josta se on helppo haravoida pois. Jos päästät sammalmassan nurmelle, haravoi se pois ennen kuin ajat nurmen toiseen suuntaan.
Ilmaaja raastaa nurmikkoa reilusti ja lopputulos näyttää ilmaamisen jäljiltä rajulta. Ihme kyllä nurmikko pysyy tiiviisti paikoillaan siellä missä sitä kasvaa. Jos nurmikko näyttää pääosin mullalta eli siinä on suuria heinättömiä laikkuja, vaatii se kevyen mullan lisäämisen, mullan tiivistämisen ja uuden nurmikonsiemenen kylvön. Tee sama myös pienemmille nurmikon aukkopaikoille.
Voit levittää kevyen multakerroksen koko nurmikolle, valitse silloin erityinen nurmikkomulta tai katemulta, joka sisältää runsaasti nurmikon tarvitsemia hivenaineita ja ravinteita ja on hiekkapitoisena hienojakoista ja helposti levitettävää.
Nurmikonsiemenen itäminen on sattuman kauppaa etenkin nykyisenlaisina kuivina keväinä, jos kylvöksen kastelemisesta ei huolehdita. Kun sataa ja siemen alkaa kostumisen seurauksena itää, vaatii se jatkuvaa kosteutta kasvaakseen kunnolla. Jos siemen itämisensä jälkeen kuivuu, loppuu sen kasvu ja siemenet on kylvettävä uudelleen.
Nurmikon hoitamisessa on muistettava myös riittävä lannoitus ja kalkitseminen. Nurmiheinät viihtyvät lähempänä neutraalia happamuutta (pH 7) ja nurmikko kannattaa kalkita säännöllisesti. Tutki aina oikea annostelu pakkauksesta! Jos kalkitset joka vuosi, pitää kalkkia laittaa vähemmän kerralla. Liian korkeaksi nouseva maan pH ei enää palvele kasvien kasvua. Sama juttu lannoittamisen kanssa, tosin nurmikko jatkuvasti kasvavana on aikamoinen ravinnesyöppö.
Nurmikko palautuu nopeasti kauniiksi ilmaamisen jälkeen. Jos haluat tehdä nurmikolle kevyemmän käsittelyn, voit vaihtaa koneeseen maaperän ilmaamisen tarkoitetun terän sijaan sammaleen poistoon tarkoitetun lisäosan. Se nostaa sammalen irti hellävaraisesti rikkomatta maan pintaa. Myös maahan pureutuvien terien korkeutta voi säätää. Tästä on hyötyä esimerkiksi puiden ja pensaiden juuriston alueella.
Keväällä nurmikon ilmaaminen on helppoa, kun ruoho on vielä lyhyt, mutta hommaan voi ryhtyä läpi vuoden. Jos nurmikko on talven tai runsaiden sateiden jäljiltä kovin märkä, odota kuitenkin että se on kuivunut hyvin!