Puutarhan heinät
Kesäkukkien ja muiden kausikasvien joukosta voi nykyään bongata runsaan valikoiman heiniä. Heinät sopivat hienosti ruukkuistutuksiin sekä pihan istutusalueille tuomaan vaihtelua lehtimuotoihin ja -väreihin. Tuulessa keinuvat puutarhan heinät tuovat liikkeellään pihaan elävyyttä, ja useimmat törröttävät kauniisti talvella, mikä on lumettomaan aikaan upea juttu!
Heinien liiallista leviämistä puutarhassa pelätään suotta, muista puutarhakasveista löytyy monia ärhäkämpiä ja vilkkaampia lajeja!
Osa koristeheinistä talvehtii hyvin vettä läpäisevässä maassa, mutta osan talvettaminen on hankalampaa. Löydät omaan pihaasi sopivan monivuotisen heinäkumppanin oikeastaan vain kokeilemalla. Maassa talvehtimisessa on tärkeää, että vesi ei jää maahan seisomaan. Siksi savimaa on pihamaista haasteellisin. Ruukuissa kesän viettäneet heinät voi kuitenkin siirtää talveksi vaikka viljelylaatikkoon, jossa kohopenkin olosuhteet ovat märkänä talvena paremmat.
pehmytmesiheinä Holcus mollis
Tätä heinää myydään useimmiten kesäkukkien joukossa yksivuotisena, mutta se saattaa hyvin talvehtia puutarhassa tai jopa ruukussakin. Pehmytmesiheinä tulee helposti kalvakaksi liian paahteisella paikalla. Puolivarjossa se on kauneimmillaan ja leviää nopeasti rönsyjen avulla. Tämä heinä kasvaa noin 30 cm korkuiseksi.
kuparisara Carex buchananii
Kuparisara on joidenkin mielestä jo valmiiksi kuolleen näköinen heinä, mutta kuivan näköiset, kuparinruskeat lehdet kuuluvat asiaan ja tuovat kontrastia ja väriä muun kasvillisuuden joukkoon. Kuparisara kasvaa noin 40-60 cm korkeaksi ja törröttää kauniisti talvella. Sen lehtiä ei leikata koskaan alas, vain kuivuneita poistetaan. Kuparisara leviää todella hillitysti eikä leviä siemenistä.
Kuvassa kuparisaran lajike ’Red Rooster’
arabiansulkahirssi Pennisetum setaceum 'Rubrum'
Punaisena loistava heinä on ihana, mutta ei talvehdi maassa kasvuoloissamme vaan se täytyy viedä talveksi viileään, noin +5 - +10 asteeseen talvehtimaan. Sulkahirssit ovat koko kesän kauniita ja koska lehdet ovat muutenkin kuivahkot, ei tilapäinen kuivuminen tai lehtien ruskistuminen näytä pahalta. Kasvi säilyy kauneimpana puolivarjossa kovalta paahteelta suojassa. Arabiansulkahirssistä kasvaa noin 40 cm korkuinen.
oshimasara Carex oshimensis
Oshimasara löytyy usein kausikasviosastolta, mutta talvehtii kyllä kun maa on hyvin vettä läpäisevä. Oshimasaralle paras kasvupaikka on kosteana pysyvä ja puolivarjoinen ja maa saa olla hapan. Auringossakin se viihtyy jos muistat kastella säännöllisesti. Oshimasaran kasvutapa on lamoava ja sen korkeudeksi tulee noin 30-40 cm. Oshimasara ei leviä siemenillään.
isosiniheinä Molinia arundinacea
Siniheinät sopivat monenlaiseen maahan istutettavaksi ja sen suuret töyhtömäisen keveät kukinnot ovat loppukesästä hienot. Isosiniheinä vaatii vierelleen tilaa jotta pääsee hyvin esiin, mutta ei leviä siemenistä joten sen voi istuttaa huoletta muiden kasvien joukkoon.
Kuvissa lajike 'Transparent', josta tulee kukintojen kanssa reilu 150 cm korkea.
hurmesilkkiheinä Imperata cylindrica
Hurmesilkkiheinän punaiset lehdenkärjet ovat upeat muiden kasvien seasta noustessaan Kasvi kasvaa noin 40 cm korkeaksi. Heinä sopii hyvin ruukkuistutuksiin ja sen voi yhdistää esimerkiksi punaisena kukkiviin mataliin kesäkukkiin. Hurmesilkkiheinä ei ole varma talvehtija, mutta maassa tai ruukussa talvetusta voi kokeilla.
koristekastikka Clamagrostis x acutiflora
Koristekastikka on heinistä miltei kestävin ja viihtyy hyvin paahteessakin. Se on tanakka talventörröttäjä mutta nousee maasta jo varhain keväällä ja näyttää hyvältä pitkän aikaa. Koristekastikka kasvaa vuosi vuodelta kookkaammaksi mättääksi, mutta ei leviä siemenestä.
Kuvassa kirjavalehtinen Calamagrostis x acutiflora 'Overdam', joka yltää kukintojen kanssa noin 150 cm korkeaksi.
sininata Festuca glauca
Sininata erottuu puutarhan vihreistä kasveista teräksensinisellä, mutta pehmeällä olemuksellaan. Väri on sitä voimakkaampi, mitä aurinkoisemmassa paikassa heinä kasvaa. Sininata kasvaa noin 20-35 cm korkuiseksi ja sopii paikkoihin, joissa ei jää muun kasvillisuuden varjoon. Sininata leviää mätästämällä, mutta myös siemenestä.
Sininata vaatii köyhähkön, hyvin vettä läpäisevän maan ja sopii hyvin kivikkokasvien ja esimerkiksi kääpiövuorimäntyjen kaveriksi. Sininatan uudet versot ovat valitettavasti kanien ja rusakoiden kevätherkkua, mutta jos versot rouskitaan, kasvaa tilalle kyllä uusia.
Heiniä ei leikata syksyn tullen leikata alas, kuten ei muitakaan pihan perennoja. Vanha kasvusto kannattaa kuitenkin poistaa keväällä hyvissä ajoin ennen kuin uusi kasvu alkaa pilkottaa, koska vanhojen kuivien versojen leikkaaminen uusien välistä on hankalaa.
Puutarhan heinät ovat helppohoitoisia ja niitä on myymälöissä ja taimistoilla hyvin saatavilla, joten miksi et kokeilisi omassa pihassasi?