Risiinin kasvatus - jättiläinen taimilaatikossa
On aina hellyttävää kun taimipoteista alkavat pilkistää pienen pienet vihreät versot. Jos kaipaat vähän ronskimpia kasvin alkuja ja haluat seurata räjähtävän nopeaa kasvua, meillä yksivuotisena kasvavan risiinin kasvatus on mainio idea.
Risiinillä, Ricinus communis, on huono kaiku ja syystäkin sen kanssa tulee olla varovainen. Risiinin siemenet ovat todella myrkyllisiä. Yhden tai kahden siemenen syöminen saattaa olla aikuisellekin hengenvaarallista. Risiinin hedelmistä puristetaan kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa paljon käytettyä risiiniöljyä (löytyy yleisesti huulirasvoista) ja puristejätteestä risiini-myrkkyä, joka on syanidiakin voimakkaampaa. Kasvin muutkin osat ovat myrkyllisiä joten tutkimusiässä olevan taaperon perheeseen en voi risiinin kasvatusta suositella.
Risiinin siemeille suositellaan noin vuorokauden liotusta ennen kylvöä mutta ne lähtevät kokemukseni myötä itämään viikossa ilman liotustakin.
Tyräkkikasveihin (Euphorbiaceae) kuuluva risiini itää 10- 20 vuorokauden kuluessa kylvöstä, usein nopeamminkin. Risiinin vahvat varret muistuttavat kastematoja mullasta ponnistaessaan.
Sirkkalehtien koko päihittää kevyesti muut kasvit! Risiinin juuristo on myös kookas ja kasvi vaatikin heti varsinaisen lehtiparin puhkeamisen jälkeen siirron suurempaan ruukkuun jos siemenet on kylvetty pieniin taimipotteihin.
Taimet kasvavat nopeasti ja sen vuoksi siementen kylvämisen kanssa ei kannata hätäillä. Suomen sääoloissa risiinin kasvatus on hyvä aloittaa vasta huhtikuun puolessa välissä. Taimien siirtäminen viileään (esimerkiksi noin 15-asteiselle kuistille) hidastaa ja tukevoittaa taimien kasvua, jos ulkolämpötila ei anna vielä puutarhaan siirrolle myöten. Risiiniä saattaa löytää valmiina taimina kauppapuutarhoilta, joissa se kasvaa kasvihuoneen lämmössä kookkaaksi valtavaa vauhtia.
Risiini pitää lämmöstä ja haasteellista kasvatuksessa onkin jos kohdalle sattuu kylmä ja tuulinen alkukesä. Kasvi kannattaa sijoittaa puutarhan aurinkoisimmalle ja suojaisimmalle paikalle ja ruukut esimerkiksi lämpimälle seinustalle. Tässä vaiheessa täytyy kasvin varsia tarvittaessa tukea.
Risiini on korkea ja näyttävä taustakasvi, mutta koska se vaatii lämpöä kasvaakseen, on tyypillistä että sen kasvu jämähtää alkukesästä (vaikka ei kovin viileää olisikaan) hetkeksi. Jos jossain, on tässä kyse kasvin "juromisesta".
Tavallisimmat siemenvalikoimista löytyvät risiinilajikkeet ovat 'Zanzi Palm' ja 'Carmencita Bright Red'. Itse suosin erivärisiä lehtimuotoja ja siksi jälkimmäinen onkin suosikkini. Kasvi tummuu kasvunsa myötä pikkuhiljaa ja vaatii lämpöä, jotta punainen väri syvenee ja vahvistuu.
Risiinin hede- ja emikukinnot sijaitsevat erillisissä kukkavarsissa. Vaaleat hedekukat ovat ulkonäöltään vaatimattomia. Hedekukkien yläpuolella kukkavarressa sijaitsevat emikukat ovat pieniä mutta kirkkaan punaisia. Risiinin hedelmä on huomiota herättävin: tässä kuvassa sen väkäset ovat vielä pehmeät mutta hedelmät putoavat silti kasvista helposti ohikulkiessa. Hedelmän sisällä on kolmisiemeninen kota, joka kuivuessaan aukeaa ja poksauttaa siemenet ulos.
Jos kasvi ehtii olosuhteissamme tuottaa valmiita siemeniä, on huolehdittava että ne eivät jää lintujen tai tuulen levitettäviksi tai lasten tai eläinten ulottuville. Siementen kypsyminen viileässä syksyssä on epätodennäköistä, eivätkä omat viljelykseni ole koskaan ehtineet siementen kypsymisvaiheeseen.
Risiini on parhaimmillaan suurena ryhmänä, jollaisena sen voi nähdä vaikkapa kaupungin liikenteenjakajassa. Eksoottisen näköiset lehdet ja erityisesti 'Carmencita' -lajikkeen punainen väri erottuvat hienosti muista kasveista. Jos kaipaat jotain erilaista seurattavaa täksi kesäksi puutarhaasi, kokeile risiiniä!