Ruukkuruusun hoito - äitienpäiväruususta monivuotinen ilo
Aika moni äiti pääsee tuoksuttelemaan huomenna ihania ruusuja, joko ruukussa tai maljakossa. Ruusu on tuttu kuolemattomuuden ja rakkauden symboli ja sen lisäksi ruusulla on arvokkaan juhlalliseen tilanteeseen sopivan kukan imago. Viktoriaanisen kukkien kielen mukaan on lisäksi jokaisella ruusuvärillä oma symbolinen merkityksensä: oranssi ruusu kertoo intohimosta, tumma vaaleanpunainen kiitollisuudesta, valkoinen viattomuudesta ja puhtaudesta. Hyvä syy hankkia ruukkuruusu äitienpäiväksi on myös se, että ruukkuruusut viihtyvät hyvin parvekkeella, terassilla ja puutarhassa. Ruukkuruusun hoito onnistuu oikeilla ohjeilla ja siitä voi saada monivuotisen muiston ja ystävän.
Mistä ruusut kauppoihin tulevat?
Ruukkuruusuja viljellään Suomessa äitienpäivän sesonkiin noin 300 000 kappaletta. Näistä osa on pistokkaista lisättyjä miniruusuja ja osa perusrunkoon vartetttuja ruukkuruusuja. Molempia kutsutaan suomeksi pikkuruusuiksi. Suomessa tavallisia ruukkuruusulajikkeita ovat esim. Morsdag-, Flower Cirkus-, Kordana- ja Hit-lajikkeet. Myynnissä olevat äitienpäiväruusut ovat usein perusrunkoon vartettuja W. Korde's Söhne-yrityksen jalostamia ja markkinoimia pitkään kukkivia ruusuja. Niitä kutsutaan Kordana-ruusuiksi.Suomalaiselle viljelijälle tullessaan Kordana-ruusu on jo reilun kolmen vuoden ikäinen. Ruukkuruusun kasvatus alkaa tavallisimmin saksalaiselta tai tanskalaiselta ruusujen viljelyyn erikoistuneelta puutarhalta, jossa avomaalla kasvatetaan ruukkuruusujen perusrungoksi soveltuvia taudinkestäviä ruusulajikkeita. Kun perusrunko on kahden vuoden ikäinen, silmutetaan siihen pellolla halutun lajikkeen verso. Silmutuksessa liitetään perusrunkoon tehtyyn viiltoon silmu ja liitoskohta peitetään tarkoitukseen myytävällä kuminauhalla, niinellä tai kalvolla niin, ettei itse silmu peity. Seuraavana talvena kaikki perusrungon versot katkaistaan silmun yläpuolelta. Silmutetut ruusut saavat kasvaa pellossa seuraavan kesän ja kun ne ovat noin puolentoista vuoden ikäisiä, nostetaan ne maasta ja toimitetaan lokerikkotaimina tilaajalle eli lopulliselle ruusunviljelijälle.Suomessa taimen versot lyhennetään noin viiden sentin mittaisiksi riittävän alhaalta, jotta myös kasvin tyviosasta tulee tuuhea. Tämän jälkeen juurakot istutetaan 15-16 cm:n kokoiseen ruukkuun ja kastellaan märäksi. Ruukut viedään 4-6 viikoksi viileään, n. 0℃ - 5℃ lämpötilaan juurtumaan. Varsinainen viljelyvaihe alkaa kun taimet tuodaan kasvihuonelämpötilaan tai säilytyshuoneen päivälämpötilaa nostetaan 18℃:n. Ruukkuruusu ei tässäkään vaiheessa vaadi valotusta vaan pärjää luonnonvalolla. Viljelijä nostaa lämpötilaa noin 8-9 viikkoa ennen haluttua kukinta-aikaa. Lämpötilaa säätämällä nopeutetaan tai hidastetaan ruusun kukintaa. Ruukkuruusun hoito ja erityisesti kukinnan ajoitus vaatii viljelijältä tarkkaa havainnointia ja säätilojen seurantaa.Ruusun viljelyssä on tärkeää tasainen kosteus ja oikeanlainen lannoitus. Ainoastaan ruukun pinta voi välillä kuivahtaa. Ruusun juuristo ei kuitenkaan siedä seisovaa vettä. Kasvihuoneilla ruusut kastellaan altakastelupöydillä tai tippukastelemalla. Kuten muidenkin kukkivien kasvien kohdalla, koskevat ruukkuruusujenkin tuotantoa Kauppapuutarhaliiton julkaisemat ruukkukasvien yleiset laatuvaatimukset.Viime vuosien vitsaus on ollut se että jalostuksen myötä ruusuista on kadonnut niille perinteinen voimakas tuoksu. Uusia tuoksuvia lajikkeita on kuitenkin kehitetty, ja suloisesti vanhan ajan ruusulle tuoksuvia ruukkuruusuja löytyy nykyään hyvin varustetuista kukkakaupoista.
Miten äitienpäiväruusua hoidetaan?
Ruusu kannattaa istuttaa mahdollisimman pian suurempaan kunnon kokoiseen ruukkuun, jossa ruukkuruusun hoito on helpompaa. Tasainen kosteus on tärkeää ja pienessä ruukussa ruusun kasteleminen on hankalaa. Ruukussa tulee olla salaojitus esimerkiksi ruukkusorasta tai mieluummin reikä pohjassa jotta ylimääräinen vesi pääsee juuristosta pois. Ruusu pitää runsaasta valosta mutta ei jatkuvasta paahteesta joten valitse paikka sen mukaisesti. Voit istuttaa ruukkuruusun myös maahan puutarhaan mutta istuta se reilusti syvälle niin että varttamiskohta jää viisi senttiä mullan pinnan alle. Istuttamisen jälkeen kastelusta tulee huolehtia hyvin. Ruusu kestää viileää mutta ei pakkasta joten maahan istuttamista kannattaa viivytellä siihen saakka että yöpakkaset ovat varmasti ohi. Ruusujen, kuten muidenkin ruukkukasvien kanssa kannattaa muistaa viileämpään ilmaan totuttelun tärkeys. Lämpimässä kasvihuoneessa kasvaneet kasvit eivät kestä yhtäkkistä siirtoa kylmään ilmaan, vaikka syksyllä karaistuneena laji kestäisikin muutaman pakkasasteen.Ruusun lannoitus on helpointa hoitaa joka kastelukerralla veden sekaan lisättävällä lannoitteella. Liian vähäisen lannoituksen voi huomata kukinnan hiipumisesta. Leikkaa ruususta kuihtuvat kukat pois jotta kiihdytät uusien kukkien muodostumista.Ruukkuruusun jalostaja tai viljelijä ei yleensä anna kasville talvehtimistakuuta. Talvettamista kannattaa kuitenkin yrittää, voihan sillä keinolla saada ruususta todella monivuotisen ilon. Ruukussa kasvava, lehtensä varistanut ruusu viedään pimeään, -1℃ - +5℃ lämpötilaan. Tätä ennen kasvin kastelua ja lannoitusta on jo vähennetty. Ruukun multa ei saa kuivua kokonaan, mutta ei olla myöskään liian märkä. Maalis- huhtikuussa ruusu siirretään valoisaan, mutta ei vielä aurinkoiseen paikkaan ja leikataan latvusta niin, että jätetään 4-8 vahvinta noin 10-20 cm:n mittaista oksaa jäljelle. Uusi multa voidaan vaihtaa kasville tässä vaiheessa. Ruukkuruusun hoito aloitetaan kun silmuja alkaa kehittyä: kastelua, lannoitusta ja lämpötilaa lisätään vähitellen. Rungollisen ruukkuruusun voi talvettaa samalla tavalla. Ruukkuruusu saattaa talvehtia myös maahan istutettuna, tällöin juuristo on istutettava syvään ja huolehdittava talvisuojauksesta esim. talvensuojaturpeella.Keväällä odotellaan, että ruusun silmut alkavat turvota ja leikataan pois talven aikana mahdollisesti paleltuneet oksat. Jos ruusuja ei ole suojattu verkolla, leikkauksen saattavat hoitaa myös kotipihan rusakot. Ruusu lähtee siitä huolimatta hyvin keväällä versomaan.