Operaatio vahingoittuneen puun tai pensaan pelastaminen
Mennyt talvi on ollut pihan kasveille raskas. Lunta on ollut niin paljon, että puut ja pensaat ovat kärsineet lumen aurauksesta, kasauksesta ja katolta tulleista ennätysmäisistä lumimääristä. Paksu lumi ja hankikanto ovat taanneet hyvät oltavat rusakoille ja kauriille. Ne ovat ylettäneet verkon yli vaivatta kun lumen pinta on ollut niin korkealla ja lumikasoja siellä täällä. Mitä kärsineille puille ja pensaille pitäisi nyt tehdä? No, pitää aloittaa operaatio vahingoittuneen puun tai pensaan pelastaminen!
Puun oksat ovat katkeilleet
Jos kattolumi on rysähtäessään katkonut oksia tai latvan puusta, siisti revenneet kohdat leikkaamalla ne terävillä oksasaksilla tai pienellä oksasahalla. Huomioi, että jos leikkaat tähän aikaan vaahteraa, luumu-, tai kirsikkapuuta tai hevoskastanjaa, ne ovat jo heränneet talvilevosta ja niiden keväinen nestekierto on jo alkanut. Puut alkavat leikatessa vuotaa, mikä johtaa helposti yhden tai jopa useamman oksan kuivumiseen. Vuoto ei välttämättä ala samantien.
Yritä leikata katkennut tai revennyt oksa luonnollisesta kohdasta. Tuloksesta tulee kaunis kun leikkaat oksan muutenkin haarautuvasta kohdasta tai sentin verran silmun yläpuolelta. Lumi katkoo useimmiten ohuita oksia, voit leikata näitä huolettomammin.
Poista puusta paksumpi oksa vain, kun olet harkinnut sitä hyvin ja poistoon on selkeä syy. Arboristi osaa arvioida puun kunnon, hallitsee oikean leikkaustekniikan ja osaa myös kaataa puun turvallisesti jos se on tarpeellista.
Puun kuori on vaurioitunut
Jos puun kuori on revennyt oksan katketessa tai runko on vaurioitunut aurauksesta, leikkaa vahingoittuneen puun kuorenrepale siistiksi puukolla. Tällainen rungon vaurio ei saa puuta kuolemaan, mutta se helpottaa lahottajien pääsyä puuhun ja todennäköisesti lyhentää sen elinikää. Puu kasvattaa vaurioituneeseen kohtaan haavasolukkoa.
Puun runko on syöty koko ympärysmitaltaan pois
Vesi ja ravinteet kulkevat puussa puuaineksen ja kuoren pintakerroksen välissä, nilassa, ja jos reitti katkaistaan, ei puun latvus elä kauaa. Tyypillistä on että talvella ympäriinsä jyrsitty omenapuu tekee keväällä pienet lehdet ja saattaa kukkiakin, mutta kuivuu ja kuolee sen jälkeen. Kasvuspurtti johtuu latvukseen varastoituneesta vedestä ja ravinteista. Ympäriinsä syöty puu kannattaa poistaa heti keväällä ja istuttaa uusi puu tilalle. Tue puu tukikepeillä ja viritä samantien niiden varaan suojaverkko, jotta vahinkoa ei tapahtuisi uudestaan.
Pensaan oksat ovat katkenneet lumen painosta
Jos maassa on vielä lunta, odota rauhassa että oksankärjet ja pensaan tyviosa vapautuvat sen alta. Älä riuhdo oksia jäätyneen lumen alta väkisin irti. Paikallista vahingoittuneet oksat ja leikkaa ne alhaalta saakka, noin viiden sentin korkeudelta pois. Terävillä raivaussaksilla työ sujuu helpoiten.
Tee leikkupinnoista vinot, jotta sadevesi pääse valumaan pinnan päältä pois. Jos koko pensas on aivan romuna, harkitse sen alasleikkaamista. Alasleikkuun kestävät monet pensaat, kuten pensasangervot, pensashanhikit, kanukat, orapihlajat, aroniat ja kiiltotuhkapensaat.
Helli ja tarkkaile
Edellisen vuoden kesä oli kuivuudessaan kasveille raskas, ja niiden kunto on todennäköisesti heikompi edelliseen kevääseen verrattuna. Jos kevät tulee pikaisesti ja maa kuivuu nopeasti, on lisäveden antamisesta puille ja pensaille apua. Tämä on vahingoittuneen puun kohdalla erityisen tärkeää. Jos lannoitat kasveja, muista että puita pitää lannoittaa todella vähän tai ei ollenkaan. Puu kasvaa terveimmäksi, kun se saa kasvaa rauhassa omaa tahtiaan, ilman voimakasta lannoitusta.
Jos istutat uuden puun, tarvitsee se vähintään 50 litraa vettä viikossa juuristolleen. Kastelutarve jatkuu koko kesän ajan jos ei ole näkyvissä runsassateisia jaksoja. Syyslannoitus parantaa puiden ja pensaiden talven kestoa, joten jos haluat lannoittaa, panosta siihen.
”Joka on istuttanut puun, ei ole elänyt turhaan.”