Puutarhurin valinta - valkoiset sipulikukat
Mikä on puutarhaihmisen mielestä ihaninta syksyssä ja talvessa? Suunnittelun ja konkreettisen toiminnan voi aloittaa juuri nyt ilmojen viilennyttyä ja sateen ropistessa maahan. Puutarhurinkin pihassa tapahtuu - maahan pääsevät valkoiset sipulikukat.
Valkoinen on väri, joka saa kevään tuoreen vihreän hehkumaan ja paljaan maankin näyttämään rinnallaan hyvältä. Toiset kaipaavat pimeän talven jälkeen puutarhaan väriä ja räiskettä, minä taas levollista ja hempeää rauhaa, jota valkoiset sipulikukat tuovat muuten kiireisen ja värikylläisen kevään vastapainoksi.
Tällä kertaa hankin sipulit ostosreissun yhteydessä mutta kukkasipuleita myyvät puutarhaliikkeiden ja -osastojen lisäksi melkein kaikki marketitkin tähän aikaan vuodesta. Usein minulta kysytäänkin mistä parhaimmat kukkasipulit löytää ja mihin sipuleita kannattaa pihassa istuttaa. Tässä jutussa muutama vastaus näihin sekä muutamaan muuhun kysymykseen.
Millaisia ovat hyvät kukkasipulit?
Laadukkaat, hyvin kasvuun lähtevät kukkasipulit ovat tuoreita ja oikein säilytettyjä. Tämän voi parhaiten aistia sipulien painosta ja tuoksusta. Kunnollisten kukkasipulien ostoskassi on painava!
Hyvät sipulit ovat napakan kiinteitä ja painavia ja tuoksuvat, eli eivät ole kuivuneet hajuttomiksi. Jos sipulista irtoaa kuorta, se ei haittaa, mutta jos sipuli on yhtä rapisevaa ja irti pölisevää kuorta, on se säilytetty liian kuumassa ja kuivassa tilassa jolloin se on todennäköisesti läpikotaisin kuivunut ja käyttökelvoton. Jos säilytät sipuleita pidempään, jääkaapin vihanneslokero on hyvä paikka, siellä lämpötila ja kosteus ovat oikeanlaiset. Myös viileä kuisti tai muu viileämpi tila on sipuleille sopiva.
Milloin ja miten kukkasipulit istutetaan?
Kun lämpötila on syksyllä viilentynyt, eikä kesän lämpimiä päiviä enää ole tiedossa, on oikea aika aloittaa sipulien istuttaminen. Kukkasipulien istutuskausi on yleensä pitkä - syyskuun alusta jopa joulukuun loppuun saakka jos maa ei ole jäässä. Ensimmäisenä kannattaa istuttaa narsissit ja pikkusipulit eli krookukset, helmilijat, kevättähdet ja scillat eli sinililjat. Nämä hyötyvät varhaisesta ja varmasta juurtumisesta ennen talven tuloa.
Tulppaanien kanssa voi viivytellä pidempään ja allekirjoittaneella onkin jo tullut tavaksi istuttaa tulppaanien sipulit jouluviikolla ehkä vähän järeämmällä lapiolla jos maa on jo kohmeessa.
Sipulikukkien oikean istutussyvyyden määrää sipulin koko. Kaiva sipuli maahan niin, että sen päälle tulee kolmen sipulin verran multaa. Tämä ei ole mittatarkkaa, mutta liian pintaan istutetut suuremmat sipulikasvit, kuten vaikka liljat ja kookkaat tulppaanit, voivat kaatuilla jos ne eivät ole riittävän syvällä tukevasti maassa. Liian pintaan jätetyt sipulit ovat myös alttiina kuivumiselle ja talvehtivat huonommin.
Itse istutan kukkasipulit tavallisella istutuslapiolla, mutta tarkoitukseen kehitettyjä istutusrautojakin on olemassa. Jos istutat monia sipuleita lähekkäin, voit kaivaa laajemman kuopan, johon sijoitat sipulit kerralla.
Sipulikukat näyttävät mielestäni parhailta luonnollisesti sijoiteltuina. Vanha hyvä tapa on heittää kukkasipulit maahan (jonkin koulukunnan mukaan vielä silmät sidottuina ja tai olan yli takaperin) ja istuttaa ne putomispaikoilleen. Noin kymmenen tai kahdenkymmenen sipulin ryppäät säännöllisen epäsäännöllisesti toisiinsa nähden sijoitettuina toimivat puutarhassa myös tosi kauniisti.
Mihin sipulit kannattaa istuttaa?
Sipulikukat viihtyvät vettä hyvin läpäisevässä maassa ja niiden talvehtiminen onkin varminta hiekkapitoisessa, kevyessä mullassa. Suoraan savimaahan ei sipuleita kannata istuttaa koska ne todennäköisesti mätänevät, vaan maata tulee parantaa hiekan ja kompostin avulla ennen istutusta. Reiluun kohopenkkiin istuttaminen on hyvä vaihtoehto jos voimia ei ole koko kukkapenkin muokkaamiseen.
Sipulikukkia istuttaessa kannattaa miettiä sitä aikaa kun kukat ovat kukkineet mutta kasvien lehdet ovat vielä jäljellä. Kun lehtien annetaan kuivua ja kuihtua rauhassa, ehtivät lehdissä olevat ravinteet vetäytyä takaisin sipuliin.
Siksi parhaita istutuspaikkoja ovatkin puutarhan kohdat, joissa muu myöhemmin vihertyvä kasvillisuus peittää ei niin kauniit, kuihtuvat lehdet. Perennapenkit ja pensaiden aluset ovat mainioita ja luonnollisia sipulikukkien paikkoja. Myöhään maasta puhkeavien kasvien, kuten kuunliljojen ja saniaisten rinnalle pitkävartiset laukat tai tulppaanit ovat kuin tehdyt!Kevään kukkijat tuottavat ilmestyessään niin paljon iloa, että sijoittelussa kannattaa huomioida myös oman pihan keväinen käyttö.
Istuta sipuleita kulkureiteille tai lämpimimmän terassin viereen ja vaikka oman pihan ulkopuolellekin, jolloin kukat ilahduttavat mahdollisimman monia. Paikassa, josta lumi sulaa pihassasi ensimmäisenä, voi olla ensi keväänä upea kukkameri vaikka muu piha olisi vielä talvinen ja lumen peitossa. Istuttamalla esimerkiksi tulppaaneja sekä pihan aurinkoisiin että puolivarjoisiin paikkoihin, voit nauttia kukinnasta pidempään.
Scillat tai kevättähdet ovat ihania nurmikolla! Niiden leviäminen siementen avulla vaatii ruohon jättämistä pidemmäksi siementen kehittymiseen ja lehtien kuivumiseen saakka eli ruohonleikkuun suhteen vaaditaan kärsivällisyyttä. Mutta se kyllä palkitaan upealla vuodesta toiseen leviävällä kukkaniityllä!
Miten sipulikukkia hoidetaan?
Kun istutat sipulit, kastele ne istutuksen jälkeen niin että vesi varmasti imeytyy myös sipulin syvyyteen saakka. Sateinen syyskeli hoitaa useimmiten jatkokastelun. Jos syksy on tosi kuiva, kastele sipuleita kerran viikossa maan jäätymiseen saakka, mutta älä kastele liikaa. Saviseen taipuvainen maa on usein luonnostaan syksyllä niin kosteaa että se ei kaipaa kastelua lainkaan.Kun kukkavarret ovat kukkimisen jälkeen kuivuneet, voi leikata ne pois jotta kasvi ei turhaan keskity siementen tuottamiseen.
Tässä vaiheessa sipuli hyötyy lannoittamisesta. Voit lisätä valmista kompostia kasvien juurelle tai lannoittaa sipulikukkia typpipitoisella lannoitteella samalla kuin lannoitat keväällä muitakin puutarhan kasveja. Lannoittaminen on mahdollista myös istutusvaiheessa, jolloin lannoite annostellaan kuoppaan ennen sipulia.
Anna kukan lehtien lakastua rauhassa paikoillaan. Lehdet voit irrottaa sipulista kun ne lähtevät itsekseen kevyesti vetämällä irti ja sipuli pysyy samalla tiukasti maassa. Pienten sipulikukkien lehdet kuivuvat itsestään miltei näkymättömiin. Kuivuneet lehdet kannattaa jättää perennojen ja pensaiden alle piiloon maata parantamaan
Sipulikukat muodostavat suuren sipulin ympärille sivusipuleita ja tämä näkyykin vierelle kasvavina pieninä lehden alkuina seuraavina vuosina. Voit irrottaa sivusipulit emosipulista ja istuttaa ne erilleen. Narsissit leviävät sivusipuleista voimakkaasti ja tarvitsevatkin muutaman vuoden välein maasta noston ja uudelleen istutuksen jotta saavat riittävästi kasvutilaa. Tämä on hyvä tehdä syksyllä, mutta sipulikukkien paikka kannattaa merkitä hommaa varten jo valmiiksi keväällä.
Kukkasipulit ovat todella vaivattomia hoidon suhteen. Istutus- ja hoitotyö on mielestäni kovin pieni verrattuna kukkien tuomaan hyvään kevätmieleen!
Mutta takaisin puutarhurin valkoisiin valintoihin: istutusalueiden uumeniin sujahtavat puutarhurin pihassa tänä syksynä seuraavat valkoiset sipulikukat: korkeat hajulaukat (Nectaroscordum siculum), valkovihreät Spring Green-tulppaanit (Tulipa gesneriana Viridiflora-Ryhmä), valkoiset liljakukkaiset White Elegance-tulppaanit (Tulipa Liljakukkaiset-Ryhmä) sekä 'Orangery'- perhosnarsissit ja kerrattukukkaiset 'Delnashaug'-narsissit (Narcissus).
Kaikkia reiluin määrin eli monilla lajikkeilla ei täällä koreilla :) Suosikkejani, myöhemmin kukkivia tummia 'Queen of Night'-tulppaaneja taidan kyllä vielä lisätä istutuslistalle kun en voinut olla näitä hankkimattakaan. Kalpeassa kevätauringossa tummina hehkuvissa tulppaaneissa on taikaa ja hienoa kontrastia vaaleille kukkijoille.