Joulukukkien hoito - kausikukista pidempi ilo!

Jouluun kuuluvat ruukkukukat ja kukkalahjat sekä ihanat kukkakorit ja -asetelmat juhlapöydissä. Kausikasveihin liittyy kuitenkin kertakäyttöisyyden tuntu. Tammikuussa valon pilkahdellessa tekee mieli siivota kynttilät ja joulukamppeet piiloon ja samassa saavat mennä joulun kukat.

Joulukukkien hoito ei ole vaikeaa joten mitä jos hankkisit tänä jouluna kukat sillä ajatuksella että niistä on iloa pidempäänkin? Jos kotisi on talvella tosi lämmin, joulutähdestä on hyvin hoidettuna iloa pitkään. Viileän eteisen omistajilla on mahdollisuus skimmiasta ja jouluruususta nauttimiseen siihen saakka että kevät on tullut ja kasvit voi siirtää ulos.

Oman pihan omistajana saat sipulikukista puutarhassa pidempää iloa. Hoida kasveja joulun jälkeen kuin muitakin viherkasvejasi eli valon lisääntyessä helmi-maaliskuussa lisää kastelua ja ota viikoittainen lannoitus ohjelmistoon. Joulukukkien hoito ei ole vaikeaa! 

Amaryllis eli ritarinkukka

Joulunodotus alkaa monessa kodissa ritarinkukan Hippeastrum sipulin hankinnasta. Kasvua onkin hienoa seurata ja komea kukka palkitsee todella!

Sipulikukkana amaryllis pitää viileästä lämpötilasta ja niukasta kastelusta. Liialla kastelulla kukkavarresta tulee kovin pitkä ja hontelo ja sipulista hyödettävä kasvi kasvattaa kukkien sijaan muhkeita kasvulehtiä. Kastele amaryllistä mieluiten alhaalta päin lautaselle tai upottamalla kasvi hetkeksi veteen. Vahattua ritarinkukan sipulia ei tarvitse kastella lainkaan.

Voit leikata kastuvat kukkavarret myös maljakkoon jossa ne säilyvät melko pitkään. Kietaise siinä tapauksessa kuminauha leikkuupinnan ympärille jotta putkimainen varsi ei rullaudu auki maljakossa.

Hoida ritarinkukkaa joulun jälkeen kuin muitakin viherkasveja ja vie kasvi kesäksi ulos. Siirrä syksyllä ritarinkukka hämärään ja viileään ja anna sen lehtien lakastua. Kasvi saattaa kehittää lepoaikana kukkanupun, jonka jälkeen voit nostaa ritarinkukan valoon ja aloittaa kastelun varovasti.

Suomessa kasvatettua ritarinkukkaa myydään joulun aikaan yli miljoona kappaletta, käy katsomassa, minkälainen tarina on tämän suositun joulukukan takana

Joulutähti

Joulutähti Euphorbia pulcherrima paleltuu herkästi joten suojele sitä vedolta ja kylmyydeltä niin kasvia kuljettaessasi kuin kotonakin. Joulutähti jatkaa hyvin hoidettuna kasvuaan joulun jälkeenkin kun asetat sen kodin valoisimpaan paikkaan ja huolehdit tasaisesta kastelusta.

Mitä lämpimämpää kotonasi on, sitä useammin kukka vaatii kastelua. Samoin kastele useammin jos kukka on pienessä ruukussa tai kukkakorissa. Mullan liian märkyyden välttämiseksi on parempi kastella joulutähteä vähän ja useammin kuin harvoin ja reilusti.

Joulun jälkeen voit hoitaa joulutähteä niin kuin muitakin viherkasveja ja siirtää sen kesäksi puutarhaan tai parvekkeelle.

Tiesitkö että joulutähden punaisena tai valkoisena loistava kruunu ei ole kukka laisinkaan vaan koostuu värjäytyneistä kasvulehdistä? Varsinaiset kukat ovat keltaiset marjat kasvulehtien keskellä. Kasvulehdet värjäytyvät ja kukat kehittyvät niin sanotussa lyhytpäiväkäsittelyssä, jolloin viljelykasvihuoneen seinät peitetään valolta vähintään 13 tunniksi vuorokaudessa, jotta kasvi saa sysäyksen kukkimiseen. 

Skimmia

Skimmiaa Skimmia japonica näkee syysistutuksissa, leikkokukkana ja yhä enemmän joulun luonnollisissa kukkakoreissa ja -asetelmissa. Sen ihanuus on vahamaisissa puolukkamaisissa lehdissä ja kukinnoissa, jotka oikeastaan ovat kukkanuppuja. Avautunutta skimmian kukintoa näkee puutarhamyymälöissä ja kukkakaupoissa harvemmin.

Skimmia pitää viileästä ja valoisasta, mutta ei suorasta auringonpaisteesta. Multa pidetään tasaisesti kastelemalla kosteana, mutta ei liian märkänä. Mitä viileämmässä paikassa skimmia on, sitä vähemmän se vaatii kastelua.

Usein kukkanuput ja varret kuivahtavat, mutta lehdistö pysyy kauniina. Hoida skimmiaa viherkasvin tavoin ja siirrä se pakkasten mentyä terassille tai kuistille, saat siitä monivuotisen koristajan. 

Hyasintti

Hyasintti Hyacinthus orientalis viihtyy viileässä ja leutona talvena se voi koristaa terassia tai sisääntuloa, kunhan muistaa nostaa kukan yöksi sisään. Lämpimässä sisäilmassa hyasintin kukkiminen on nopeasti ohitse. Tätä voi viivyttää siirtämällä kasvin yöksi viileämpään paikkaan jos mahdollista. Hyasintti viihtyy hyvin lasitetulla parvekkeella tai viileällä kuistilla.

Kuten muidenkin sipulista kasvatettavien joulukukkien hoito, hyasintinkin hyvä hoito perustuu niukkaan kasteluun. Liialla kastelulla kukkavarsi venähtää nopeasti pitkäksi ja raskas kukinto voi kaatua. Hyasintti viihtyy ilman suurta multatilaa ja voit käyttää sen kasvualustana vaikka käpyjä tai sammalta.

Hyasintin tuoksu on monille liian voimakas joten selvitä mahdollinen tuoksuyliherkkyys kukkalahjan saajalta. Valkoisessa hyasintissa tuoksu on miedoin ja sinisävyisessä voimakkain. Joidenkin mielestä ei ole joulua ilman hyasintin tuoksua!

Voit kuivattaa hyasintin sipulit kukkimisen jälkeen ja istuttaa ne puutarhaan syksyllä muiden sipulikukkien mukana. 

Jouluruusu

Jouluruusu Helleborus hurmaa hennolla ja hiukan vaatimattomalla olemuksellaan mutta on hoidon suhteen hiukan viitseliäisyyttä vaativa. Jouluruusu viihtyy parhaiten viileässä ja valoisassa paikassa.

Mullan tasainen kosteus on tärkeää mutta jouluruusun tyvi ei pidä märkyydestä joten kasvia on helpointa kastella upottamalla ruukku viileään veteen parin päivän välein. Vaihtoehtoisesti voit kastella jouluruusua lautasen kautta.

Jouluruusu viihtyy istutettuna puutarhaan ja alkaa usein kukkia jo lähempänä syksyä kuin joulua. Pidä kasvia joulun jälkeen viileässä jotta saat sen pysymään kunnossa maan sulamiseen saakka. Silloin voi istuttaa sen vaikka perennapenkin reunaan.

Sijoita kukkivat kasvit oikein

Joulukkien hoito saattaa tärveltyä jos hedelmävati tai herkkukulho sijaitsee kukkivien leikko- tai ruukkukasvien lähellä. Kasvien normaaliin elinkaareen kuuluu niiden soluhengityksessä ilmaan vapautuva etyleeni. Etyleeni nopeuttaa kasvien vanhenemisprosessia ja saa kukatkin lakastumaan nopeammin.

Runsaasti etyleeniä sisältäviä hedelmiä ovat esimerkiksi omenat, taatelit ja nektariinit ja banaanit. Etyleeniä erittyy myös kasvien huonokuntoisista ja kuolevista osista eli siksi kukista kannattaa heti poistaa vioittuneet ja huonon näköiset lehdet.

Tuoksuvien ja loistavien joulukukkien hoito on keskellä pimeää talvea ihanaa ja hyvää tekevää eikä lainkaan vaikeaa kun laitat näistä vinkeistä muutaman mieleesi! Voit käyttää kaikkia edellämainittuja kukkia myös jouluisissa sekaistutuksissa.

Edellinen
Edellinen

Talvinen puutarha - mahdollisuuksien paikka

Seuraava
Seuraava

Puutarhurin valinta - valkoiset sipulikukat