Talvinen puutarha - mahdollisuuksien paikka

Vuoden vaihteen jälkeen tekisi jo mieli työntää kädet multaan ja haalia vihreää ympärilleen! Siemenet polttelevat pusseissa ja kasvikuvastot saavat taimi-innon heräämään. Tammikuussa kannattaa kuitenkin vielä malttaa ja suunnata katse ja tarmo omaan pihaan, sillä talvinen puutarha tarjoaa puutarhaharrastajalle tekemistä pimeänäkin vuodenaikana!

Jos lunta sataa runsaasti, auta puuvartisia kasveja ja pudottele lunta varovasti pois pensaiden ja puiden oksistoista. Erityisesti märän lumen paino on niin suuri, että oksat voivat repeillä pahastikin. Hallittu oksan poisto on puun terveyden kannalta aina parempi juttu kuin revennyt oksa jossa pahimmassa tapauksessa puun kuori repeytyy suurelta alalta mukana. Kuorivaurioiden mukana pensaisiin ja puihin pääsevät lahottajasienet jotka heikentävät niiden kuntoa.

Lumen painosta sivuille taipuvat pilarimaiset tuijat ja katajat voit tukea napakaksi nipuksi pehmeällä narulla. Poista sidos kun lumi on poissa ja pakkanen ohitse. Lumesta haarautuneiden havujen muoto palautuu useimmiten ennalleen kun talvi vaihtuu kevääksi.

Maassa oleva lumipeite on mainio tilaisuus suunnitella puutarhan ja pihan uudistuksia. Talvinen puutarha mahdollistaa suunnitelmien testauksen käytännössä. Jos kaipaat pihaan polkuja tai vaihtoehtoisia kulkureittejä, voit aurata ja tallata erilaisia muotoja ja polun leveyksiä ja kokeilla niiden käyttöä.

Samalla tekniikalla voit muotoilla pihaasi uusia istutusalueita tai miettiä uuden terassin sijaintia. Mittanauha on hahmottamisessa hyvä apu!

Talvella näet konkreettisesti havukasvien vaikutuksen maisemaan. Nyt on paras aika miettiä missä havutäydennykselle olisi tarvetta. Huomaat myös, missä matalat havut todennäköisesti peittyvät lumeen ja mihin katolta tippuva lumi kasautuu.

Tutkaile maisemaa myös sisältä ikkunoiden läpi. Keittiön pöydän äärestä, olohuoneen sohvalta käsin tai saunan ikkunasta. Katsele sieltä missä vietät eniten aikaa.

Helppohoitoisia ikivihreitä kasveja ovat katajat, marjakuuset, pihdat, kuuset ja männyt sekä tuijat. Ota kuitenkin kasvupaikkavaatimuksista selvää, jotta tulet istuttaneeksi oikean kasvin oikeaan paikkaan.

Märkä lumi kasautuu myös rakennusten katoille. Erityisessä vaarassa katon romahtamisen suhteen ovat kasvihuoneet ja kevyet vajat. Poista lumi katolta kattokolalla ennen kuin se muuttuu vetiseksi ja painavaksi.

Runsas lumi saattaa myös paljastaa pihan ikävän ongelman: minne lumet kolataan kulkureiteiltä? Lumi täytyy kasata viereisen tien tai naapuritontin sijaan omalle pihalle, joten sille varattuna tulisi olla oma tilansa.

Tähän käy paikka, jossa pinta tai kasvillisuus kestää painavaa, keväällä jäätyvää lunta. Parhaita alueita ovat kivetyt tai sora-alueet, perenna-alueet tai pensasalueet, joissa kasvit kestävät jokavuotisen alasleikkauksen (esimerkiksi ruusu- tai koivuangervo).

Kasvillisuusalue imee keväällä myös sulamisvesiä. Jos toivot että kolattu lumikasa sulaa keväällä nopeasti, sijoita se pihan aurinkoiseen paikkaan, jos mahdollista.

Päivä pitenee jo huimaa vauhtia, mutta muista myös ottaa pihalle mukaan otsa- tai taskulamppu jotta nautit talvisen puutarhan puutarhatöistä innostuessasi täysillä!

Erillistä valoahan et tietysti tarvitse jos puutarhassasi on valaistus kunnossa. Talvinen puutarha näyttää valaistuna erityisen hyvältä!

Edellinen
Edellinen

Taimien esikasvatus - näin onnistut, osa 1

Seuraava
Seuraava

Joulukukkien hoito - kausikukista pidempi ilo!