Taimien esikasvatus - näin onnistut, osa 1
On se aika vuodesta kun on vaikeaa pysyä erossa multapusseista, siemenistä ja kylvöruukuista. Taimien esikasvatus on vaan mielessä!
Aurinkoiset keväästä muistuttavat päivät saavat meidät kaipaamaan vihreää silmille, suuhun ja varpaiden alle, tämän on pakko olla geeneihin rakennettua. Puutarhapalstoja selaillessa on havaittavissa että innokkaimmat ovat jo tammikuussa kylväneet chilin, munakoison ja latva-artisokan siemeniä ja monia monivuotisia kukkiakin.
Mitä järkeä ylipäätään on laittaa siemeniä kasvamaan keskellä lumisinta talvea? Kyse on esikasvatuksesta eli siementen kasvattamisesta pikkutaimiksi ennen kesän tuloa, jotta ne ehtisivät antaa satoa, ehtisivät kukkia tai ennättäisivät täyteen mittaansa Suomen lyhyen kasvukauden aikana.
Chilin siemenen voi kylvää multaan vasta maaliskuun alussa ja siirtää kasvin pihalle tai parvekkeelle kun on tarpeeksi lämmintä, mutta jos kesästä tulee viileä ja syksy saapuu varhain, ei chili välttämättä ehdi kypsyttää hedelmiään. Sama pätee moniin vihanneksiin, yrtteihin ja kukkiin. Siksi Suomen lyhyttä kesää täydennetään kasvattamalla kasveja huoneenlämmössä ennakkoon.
Yleensä tässä vaiheessa mielelläni jarruttelen kylvöintoisia odottamaan vielä hetken vaikka ymmärrän kyllä hyvin polttelun tuskan. Syy on vähäisessä luonnonvalossa. Ja siinä että haluan että taimien esikasvatus onnistuu ja tuottaa ainoastaan hyviä kokemuksia!
Valo
Kasvit ja erityisesti taimet tarvitsevat paljon valoa varttuakseen tukeviksi ja terveiksi aikuisiksi kasveiksi. Ikkunasta tuleva valo ei tammi-helmikuussa vielä riitä vankkaan kasvuun vaan kasvatus vaatii lisävaloa. Kasvilampuksi sopii esimerkiksi kasville sopivia aallonpituuksia sisältävä led-lamppu, jonka voit kiinnittää tavalliseen valaisimeen. Valaisimen tulee olla noin 20-30 sentin korkeudessa kasveista, jotta valosta on hyötyä.
Lämpö ja kosteus
Valon lisäksi taimea kiinnostavat lämpö ja kosteus. Ja tärkeää on että nämä ovat juuri oikeassa suhteessa. Näin:
Jos kasvatuspaikkasi lämpötila on alhainen eli viileä, kastele vain vähän. Valoakaan ei tarvita niin paljon.
Jos taimipaikkasi lämpötila on korkea, kastele usein ja valaise kasvilampulla.
Jos kastelet aina taimiasi liikaa, pidä taimet lämpimässä ja ehdottomasti valaistuna.
Jos unohdat helposti taimien kastelun, laita ne alunperin viileään tilaan. Maaliskuinen luonnonvalo riittää tällöin valaisuun.
Jos sinulla ei ole kasvilamppua, odota maaliskuuhun. Voit kasvattaa taimet korkeassakin huoneenlämmössä mutta muista kastella taimia riittävästi.
Kun valoasia on kunnossa, voit keskittyä siemeniin, taimipotteihin eli -ruukkuihin ja multaan.
Siemenet
Jos toivot onnistuvasti hyvin, käytä aina tuoreita siemeniä. Vanhemmatkin itävät mutta osa siemenistä voi jäädä itämättä. Tarkista siemenen kylvösyvyys siemenpussista. Nyrkkisääntö on että siemenen päälle tulee kolme kertaa sen halkaisijan verran multaa. Siemen saattaa myös itää parhaiten mullan päällä valossa, mutta tästä kyllä mainitaan pussissa.
Multa
Käytä taimikasvatukseen tarkoitettua multaa. Se on koostumukseltaan kevyttä eli sellaista jossa juurien on hyvä kasvaa ja kehittyä. Juuret tarvitsevat kasvaakseen happea ja kevytrakenteisessa mullassa sitä on juuristolla enemmän käytettävissä. Lisäksi taimimullassa kosteus pysyy helpommin hallittavissa. Esimerkiksi raskaampi kukkamulta tiivistyy helposti ja pidättää kosteutta taimien kannalta liikaakin.
Taimimultaan on usein lisätty juurten hyvinvointia edistäviä elementtejä, kuten mykorritsaa. Mykorritsasta voit lukea lisää tästä blogikirjoituksestani.
Taimiruukut
Valitse taimiruukut oman kastelutapasi mukaan. Sanomalehdestä kääräistyt potit ovat ekologisia ja sopivat ahkeralle kastelijalle. Maitotölkeistä leikatut ruukut pidättävät vettä paremmin ja niissä kasvavat unohtelevaisenkin kastelijan taimet, mutta varo liikakastelua! Muoviset taimikasvatussysteemit toimivat myös hyvin. Tärkeää on että ruukuissa on reikä pohjassa. Jos haluat päästä helpolla, suosittelen hajoavia taimipotteja. Näissä siemenet kasvavat tukeviksi taimiksi koska ylikastelun vaaraa ei ole.
Täytä potit mullalla ja sijoita ne vettä pitävälle reunalliselle alustalle, vaikka syvälle tarjottimelle tai paistovuokaan. Kaada kannulla huoneenlämpöistä vettä alustalle ja anna pottien imeä rauhassa vettä itseensä ja multaansa ennen siementen kylvämistä. Tee taimien kastelu esikasvatuksen aikana samalla tavalla. Älä kaada ollenkaan vettä suoraan potteihin jotta siemenet eivät liiku veden mukana tai mullan pinta tiivisty. Kun olet kylvänyt siemenet kosteaan multaan, aseta pottien päälle rennosti muovinpala vähentämään kosteuden haihtumista.
Kylvämisestä alkaakin taimikasvatuksen paras osa - odottaminen! Milloin siemen alkaa itää ja ulottaa pienet sirkkalehtensä mullasta esiin?
Kun siemen on itänyt, taimien esikasvatus todella alkaa. Lue siitä lisää jutun toisesta osasta!