Suuren pihapuun kaataminen

Pihan ja puutarhan uudistuksia miettiessä tulee monella mieleen olemassa olevien pihapuiden kaataminen. Puut saattavat olla jo liian suuria, huonokuntoisia tai varjostavat muuta kasvillisuutta liikaa. Tai ehkä puulaji ei omassa pihassa miellytä.  

Puiden poistamista kannattaa harkita hyvin. Puut ovat pihan seiniä ja kattoja, joiden takaisin kasvaminen ottaa aikansa.

Suuren puun poistaminen muuttaa usein radikaalisti pihan kasvuolosuhteita: valoisuus lisääntyy, samoin usein tuulisuus. Puun kaatamisen pitää olla hyvin perusteltua.

Omassa pihassani rakennusaikana säästetty koivu oli alkanut tiputtaa suuria oksia, ja mahdollista kaatumista ajatellen se sijaitsi liian lähellä sekä oman pihan että naapurin rakennuksia.

Suuren pihapuun kaataminen kannattaa ehdottomasti jättää ammattilaisen tehtäväksi. Erityisesti ahtaasti rakennettu kaupunkiympäristö vaatii varovaisuutta ja puun kaadon tekniikan tuntemista. Tottumaton kaataja ottaa myös riskin terveytensä suhteen.

Ammattilaisella on tietoa, taitoa ja oikeat välineet työturvallisuuden suhteen. Kantomies, yksi yhteistyökumppaneistani, järjesti paikalle arboristit eli Pihkapuun Jorin ja Joonaksen.

Ahtaassa paikassa, kuten tässä piharakennuksen, kasvihuoneen ja naapurin aidan rajaamassa tontin kulmassa, puu kaadettiin kiipeilytekniikalla. Koivun runkoja oli yhden sijasta kaadettavana kaksi ja kahdella arboristilla työhön kului aikaa reilun työpäivän verran.

Kaataminen alkaa työn suunnittelulla ja oksien karsimisella. Oksat lasketaan vaijeria apuna käyttäen maahan yksitellen jotta ympäristö ei vaurioidu. Kiipeäminen vaatii ammattitaitoa, mutta niin vaatii maamiehenäkin olo, jotta laskeminen on hallittua ja suunnitelmallista.

Kun puista on jäljellä pelkät rungot, sahataan runko paloiksi ja lasketaan alas sopivalla tekniikalla. Näyttää petollisen helpolta, mutta rungon tulee laskeutua juuri tismalleen suunniteltuun paikkaan.

Suurista puista kertyy oksa- ja risujätettä helposti muutaman peräkärryllisen verran.

Kaatojätteen poisviennin voi tilata samalla kuin kaadonkin.Halutessasi arboristi sahaa puun rungot klapimittaan, jotta halkojen tekeminen klapikoneella tai käsivoimin on helppoa.

Kaadosta jäljelle jääneen kannon poistaminen riippuu siitä, mitä halutaan puun tilalle. Jos samaan paikkaan istutetaan puu tai muu suurempaa kasvutilaa tarvitseva kasvi, kannattaa kanto kaivaa ylös. Jos paikalle istutetaan nurmikko, rakennetaan kerroksia kivetykselle tai istutetaan pienijuurisia kasveja, kuten maanpeiteperennoja tai matalia havuja, on kannon jyrsiminen hyvä vaihtoehto.

Haastavasta työmaasta huolimatta kasvihuonetta, alppiruusuja, havuja tai viljelylaatikoita ei vahingoitettu lainkaan tämän kuvaussession aikana!

Huom!  Muistathan että asemakaava-alueella pihapuiden kaataminen on useimmiten luvanvaraista. Tarkista asia kotipaikkasi kaupungin-/ kunnanpuutarhurilta ennen kuin tilaat puun kaadon.

Edellinen
Edellinen

Viherkasvien hoito-valoa ja raikkautta kotiin

Seuraava
Seuraava

Hyvinvointia puutarhasta - vaikka tulikin huono tomaattisato?