Viherkasvien hoito-valoa ja raikkautta kotiin

Tässä vaiheessa vuotta tekisi mitä vaan että koti näyttäisi valoisammalta ja keväisemmältä. Tekisi jopa mieli pestä ikkunat, mikä on jatkuvien pakkasten vuoksi hankalaa. Onneksi tähän auttaa kodin viherkasvien hoito!

Puhtaanvihreät, pikkuhiljaa kevääseen heräävät kasvit tuovat kotiin raikasta ja hyvää tunnelmaa (ja vievät huomiota likaisista ikkunoista).

Kuten ihmiset, kärsivät viherkasvitkin lämmityksen myötä kuivuneesta sisäilmasta. Lehtien kärjet ja reunat saattavat ruskettua.

Harvemmat viherkasvit viihtyvät Suomen talven vähäisessä valossa joten myös valon puute on syynä lehtien tiputteluun. Pöly haittaa kasvien yhteyttämistä joten lehtien puhdistamisesta on esteettisyyden lisäksi toiminnallistakin hyötyä. On aika helliä kaamoksessa kärsineitä vihreitä kavereita!

Kanna kasvit kylpyhuoneeseen ja vie kasvit reilusti kädenlämpöiseen suihkuun. Ota aluslautaset pois jotta liika vesi pääsee valumaan ruukuista. Voit jättää kasvit kylpyhuoneeseen vaikka yön yli. Näin ne pääsevät rauhassa imemään vettä ja nauttimaan kosteasta ilmasta.

Jos kasvisi ruukun pohjassa ei ole reikää, suihkuta kasvin lehtiä vain suihkupullolla. Kylpyhuoneesta tulee kasvien myötä hetkeksi viihtyisä vehreä keidas!

Mitä jos järjestäisitkin kotiisi kasveille yhteisen paikan ikkunan läheltä sen sijaan että yksittäisiä kasveja on siellä täällä? Kasvit näyttävät ryhmässä hyvältä ja kasvien erilaiset muodot tukevat hyvin toisiaan.

Sisäkasvien kanssa voi harrastaa samanlaista sommittelua kuin puutarhassa esimerkiksi perennojen tai hyötykasviruukkujen kanssa. Tähän sopivat mainiosti erilaiset kukkatelineet ja -pylväät joilla saat kasvit keskenään eri korkeudelle.

Hankalassa paikassa kasvavien kasvien puhdistuksessa, kuten tämän rauhassa takan päällistä valloittaneen peikonlehden kohdalla, täytyy tyytyä lehtien pyyhkimiseen.

Kun kasvien lehdet ovat puhtaat, hemmottele viherkasvejasi vielä lorauksella merileväuutetta. Merileväuute ei ole lannoite vaan enemmänkin hoitoaine, joka vahvistaa erityisesti kasvien juuristoa ja edistää tervettä kasvua. Lisää uutetta loraus kasteluveteen joka toinen viikko.

Ihan vielä ei ole ruukkukasvien mullanvaihdon aika. Viherkasvien hoito jatkukoon maaliskuussa, kun luonnonvalo on jo lisääntynyt huikeasti! Voit jo vilkaista mitä kirjoitin aiheesta vuosi sitten.

Ikkunanpesukin kyllä kannattaa viherkasvien hyvinvointia ajatellen, mutta vasta sitten kun pakkaset ovat väistyneet!

Edellinen
Edellinen

Puutarhurin puutarhassa

Seuraava
Seuraava

Suuren pihapuun kaataminen