Tarvitaanko muovia ja kankaita pihassa?

Minulta kysytään usein muovien ja kankaiden käytöstä puutarhassa. Kuuluuko kankaiden käyttö uuden pihan rakentamiseen? Täytyykö rikkaruohoja taklata muoveilla?

 

Kankaat maanrakennuksessa

Haluan erottaa ensin kaksi asiaa toisistaan ja tässä niistä toinen: Maanrakennus, jota tehdään, koska rakennetaan maan päälle kulutusta, sään vaihteluita (Suomessa routa eli maan jäätyminen) ja aikaa kestäviä rakenteita, kuten kiveyksiä, portaita, piharakennuksia, polkuja, teitä ja taloja. 

Näitä rakentaessa on pakko kajota maakerroksiin, eli rakentaa myös maata, jotta maan päälle tuleva rakenne saadaan kestävälle pohjalle. Maan päälle rakennettavasta elementistä riippuen alueelta poistetaan pinta- ja pohjamaata ja se korvataan kiviaineksella, joka kerrostetaan ja tiivistetään kyseessä olevan rakenteen vaatimalla tavalla. 

Jos betoni- tai luonnonkiveys ladotaan savimaalle, jossa vain 20 cm paksuinen pintamaan multakerros korvataan kivimurskeella, kiveys on ensimmäisen talven jälkeen montuilla, koska pohjamaa liikkuu roudan mukana ja liikuttaa kiviä. Kun kiveyksen alle tehdään riittävä maanrakennus, kiveys pysyy paikoillaan.

Jotta maan pinnalla olevat rakenteet pysyvät paikoillaan, pitää maan alla olevienkin kerrosten pysyä paikoillaan. Siksi maanrakennuksessa käytetään pohjamaan ja murskekerrosten sekä eri raekokoisten kiviainesten välissä maanrakennuskangasta, jotta erilaiset maa-ainekset eivät sekoitu keskenään. Kerrokset pysyvät tiiviinä ja ehjänä ja pitävät maan yläpuolella olevan rakenteen paikoillaan. Maanrakennuskangasta kutsutaan myös suodatinkankaaksi tai geotekstiiliksi ja se on usein valkoista. Väri ei haittaa, koska kankaan kuuluu olla syvällä maan sisällä. Maanrakennuskankaan vahvuus eli luokka valitaan rakennusprojektin mukaisesti. 

 

Rakenteita ja rakennuksia voidaan perustaa myös muilla tavoilla, kuten ruuvipaaluilla ja silloin maanrakennustarve on erilainen.

 

Kankaat puutarhassa

Toinen asia on istutusalueiden ja kevyiden elementtien rakentaminen omassa pihassa. 

Istutusalueella, jossa kasvit viihtyvät, pitää olla kyseessä oleville kasveille ja niiden juurille riittävästi kasvualustaa. Useimmiten kasvualusta on olemassa olevaan pohjamaahan sekoitettua multaa, mutta se voi olla myös hiekkaa tai kivisempää maata tai pelkkää pohjamaata tontin ja kasvillisuuden mukaan. 

Kun maahan kaivetaan kuoppa ja se täytetään mullalla, pohjamaan ja mullan väliin ei tarvita mitään kangasta, sillä mullan liikkeet roudan mukana eivät vahingoita kasvien juuria tai romahduta koko istutusaluetta. Istutusaluetta rakentaessa ei tarvita maanrakennuskangasta mihinkään maakerrosten väliin. Kasvien juurten pitää päästä esteettä liikkumaan maassa.

Jos nurmikon halki rakennetaan polku toisistaan erillään olevista liuskeaskelkivistä, ei myöskään tarvita yhtenäistä, kivet paikoillaan pitävää kiviaineskerrosta maan alla. Kiviä ei asenneta mullalle, vaan poistetaan pintamaata sen verran, että saadaan yksittäiset kivet asennettua kivimurskeen ja kivituhkan avulla. Tällainen rakenne elää talvien ja vuosien aikana ja kivien painuminen ajan myötä on todennäköistä, mutta se tiedostetaan ja kiviä oikaistaan tarvittaessa. Mihinkään maakerroksen väliin ei tässä tarvita maanrakennuskangasta

 

Kangas rikkaruohoja vastaan?

"“Maisemointikangas lavakauluksille: estät tehokkaasti rikkaruohon kasvua ja leviämistä mm. istutuslaatikoissa. Puutarhasi pysyy siistinä pitkään!"

Yllä olevia lauseita näkee usein. Tämä mainos koskee lavakauluksen sisään laitettavaa mustaa muotoon ommeltua pussimaista maisemointikangasta. Tuotteen ideana on, että mikään rikkakasvi ei pääse lavakauluksessa olevan mullan sisään laatikon pohjasta tai sivuilta. Lavakaulusten reunoilla ymmärrän kankaan funktion. Kahden päällekkäisen kauluksen väliin jää rako, josta multa valuu usein pois, mutta tällä ei ole tekemistä rikkakasvien kanssa. 

Pohjalla kankaasta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Kasvien juurten pitäisi voida olla yhteydessä pohjamaahn. Vaikka juuristo ei ylttäisikään pohjamaahan, kasville on hyöltyä siitä, että maassa olevat mikrobit ja eliöt pääsevät liikkumaan kasvien juuriston alueella. 

Lavakaulukseen rikkakasvit tulevat usein ilmasta eli lavakauluksen päältä. Ehkä pussi pitäisikin virittää lavakauluksen kanneksi? 😅 Vähän haasteellista kasveille tosin. 

Lavakauluksen tai istutusalueen alle ei tarvita kangasta. Maasta pitää poistaa ne kasvit, joiden epäilet kasvavan paksunkin multakerroksen läpi istuttamiesi kasvien joukkoon. 

Lavakauluksen tai istutusalueen pinnalle ei tarvita kangasta. Rikkakasvien siemenet juuttuvat kankaaseen, ja niiden poistaminen siitä on mahdotonta. Kangas on ruma ja sen päällä pysyy kuorikate tai muu, jota käytetään naamioimaan ruma kangas, huonosti. 

Istutusaluetta tai lavakaulustarhaa rakentaessa kannattaa tehdä pohjatyöt huolella. Voit leikata nurmikon kanttausraudalla palasiksi, kääntää palat nurinpäin ja laittaa ne lavakauluksen pohjalle. 

Maisemointikangas on mustaa tai ruskeaa siksi, että se ei olisi niin huomiotaherättävä maan pintarakenteissa. Kun näet tällaisen kankaan, tiedät väristä, että tällaista kangasta ei puutarhassa tarvita. 

 

Mitä kankaiden sijaan?

Maanrakennuskankaita tarvitaan pihassa, kun rakennetaan rakenteita, jotka vaativat kankaita. Rakentamista ohjaavat erilaiset säädökset, jotka ohjaavat myös kankaiden käyttöä. Kun rakennat portaita tai kiveystä, löydät kestävään rakentamiseen ja perustamiseen ohjeita esimerkiksi täältä

Maisemointikankaita ei tarvita pihoissa. Kankaiden sijaan poistetaan hankala rikkakasvikasvusto, käännetään nurmikko ympäri tai tukahdutetaan epätoivottu kasvu orgaanisella aineksella. 

Paljasta multapintaa ei silti jätetä näkyviin. Mullan päälle levitetään kuori-, olki-, hamppu- tai kivikatetta tai annetaan puiden lehtien kasaantua pintaan tasaiseksi, maata ruokkivaksi kerrokseksi. 

Kankaat eivät ole joko-tai, kuten ei mikään puutarhassa tai maailmassa ylipäätään 😊

Seuraava
Seuraava

Kasvimaa ruukuissa