Helppohoitoisuus on puutarhassa järkevä ja tavoiteltava asia. Pihan rakentaminen vaatii aikaa ja rahaa, ja jos pihan hoito aiheuttaa kohtuuttoman kovaa vaivaa (täyden) arjen ohella, menee pihan rakentamiseen käytetty panostus helposti hukkaan.

Vaivattomin pintamateriaali?

Asvaltti! Suosituin vastaus, kun kysytään, mikä on pihan helppohoitoisin materiaali. Väärä vastaus kuitenkin. Kuten taloa, pihaakin kannattaa ajatella neliöinä. Kuinka monta neliötä tontista rakennukset kattavat? Kuinka monta neliötä tarvitaan kovaa pintaa autoille ja kulkureitelle? Kuinka monta neliötä toiminnoille, kuten leikille, viljelylle tai oleilulle?

Mitä suurempi osa neliöistä on helppohoitoista pintaa, sen helppohoitoisempi piha on. Kaikista helppohoitoisin pihan elementti on kasvillisuus eli istutusalueet. Oikein valittuna, istutettuna ja hoidettuna kasvillisuus hoitaa lopulta itse itseään ja lisäksi nostaa pihan viihtyvyyttä. Mitä suurempi osa pihasta on elävää, sen helppohoitoisempi piha on.

Muovia elävän sijaan?

Jos rakennat taloa ja suunnittelet pihaa, muista, että materiaaleihin tulee suhtautua aivan eri tavalla sisätiloissa ja ulkotiloissa. Jos tuotantoketjua ei oteta huomioon, valitsemiesi materiaalien käyttö koskee sisätiloissa lähinnä sinua ja perhettäsi. Pihassa tilanne on toinen. Materiaalivalintasi koskettaa väistämättä lähiympäristöä ja sen elämää. Voit omilla valinnoillasi rikastuttaa tai köyhdyttää oman pihasi ja lähiympäristön luontoa.

Tekonurmen haitat

Uudessa pihassa tekonurmen asentamisen houkutus voi olla suuri. Pohjatyöt saattavat hoitua kevyesti ja asentaminen vaikuttaa helpolta. Muista kuitenkin nämä:

  • Tekonurmi ei ole huoltovapaa, vaan vaatii säännöllistä puhdistusta usein kemikaaleilla. Puiden lehdet ja puista lentävät siemenet eivät maadu pintaan, kuten oikealle nurmikolle, joten joudut siivoamaan pintaa usein. Eläinten jätökset muodostuvat myös ongelmaksi.

  • Tekonurmessa käytetyn muovimateriaalien elinikä on lyhyt, noin 15 vuotta, jonka jälkeen kaatopaikka kutsuu. Lämpötilanvahtelu ja auringon UV-säteily rasittavat materiaalia.

  • Keinonurmi ei ole biohajoavaa, vaan valmistettu erilaisista muoviseoksista, jonka vuoksi kierrättäminen on hankalaa. Tekonurmi luokitellaan kaatopaikalla sekajätteeksi.

  • Tekonurmesta kulumalla muodostuva mikromuovi tuhoaa maaperää ja vesistöjä ja niiden herkkää ja ihmiselle välttämätöntä elämää. Mikromuovia kertyy tekonurmesta myös ihmisen elimistöön.

  • Tekonurmen valmistaminen lisää hiilidioksidipäästöjä.

  • Koska muovipinnalta sadevesi ei imeydy maahan, tekonurmen käyttö lisää hulevesiongelmia

  • Tekonurmi sopii hyvin huonosti vuodenaikojen mukaan muuttuvaan puutarhamaisemaan

Yhdessä tekonurmea ja muovikasveja vastaan

Koska olen Iso-Britannian Society of Garden Designers-järjestön jäsen (pre-registered member), olen ylpeänä mukana Say No To Plastic Grass & Plants -kampanjassa.

Kampanja muistuttaa tekonurmen ja tekokasvien aiheuttamista haitoista, sekä siitä, mitä niiden käytöstä seuraa. Muistukselle on selkeä tilaus Suomessakin. Vai mitä mieltä olet?

Edellinen
Edellinen

Kasvimaa ruukuissa

Seuraava
Seuraava

Modernin talon piha