Mykorritsa - mitä hyötyä siitä on?

Taimia kasvattava törmää valinnan vaikeuteen paitsi siemen- myös multaostoksilla: taimikasvatukseen myydään monenlaista taimi- ja kaktusmultaa, kylvömultaa ja taimimultaa. Multapussista saattaa pompata esiin termi mykorritsa. Mitä mykorritsa on ja mitä hyötyä on mykorritsasta? Miten mykorritsaa käytetään?

Sienijuuret eli mykorritsat ovat kasvin kanssa symbioottisessa vuorovaikutuksessa elävän sienen ja kasvin omien juurien muodostamia rakenteita. Mykorritsat voivat olla näkyviä pintasienijuuria tai maan alla vaikuttavia sisäsienijuuria.

Pintasienijuuria eli ektomykorritsasieniä ovat esimerkiksi metsissämme esiintyvät syötävät sienet. Ne kasvavat kasvin juurisolujen väliseen tilaan ja muodostavat juuriston pinnalle näkyvän sienikerroksen. Sisäsienijuuret eli endomykorritsat vaikuttavat vain kasvin juuristossa ja tunkeutuvat myös kasvin juuren soluseinämän läpi kuitenkaan menemättä solukalvon läpi.

Sienijuuri ei itse pysty yhteyttämään ja symbioosissa se saakin isäntäkasviltaan energiaa sisältäviä hiiliyhdisteitä. Sienijuuri parantaa ja varmistaa useimpien kasvien kasvua ja esim. kämmekkäkasveille symbioosi sienirihmaston kanssa on taimivaiheessa välttämätön. Sieni auttaa kasvia ottamaan maasta ravinteita, erityisesti fosforia. Se toimii apuna myös kasvin vedenotossa ja pystyy ottamaan vettä tehokkaammin pienemmistä maahuokosista kuin isäntäkasvinsa juuristo.

Sienijuuren on osoitettu parantavan kasvin vastustuskykyä kasvitauteja ja tuholaisia vastaan joko mikrobiologisesti tai mekaanisesti juuristoa suojaamalla. Mykorritsa lisää myös kasvualustan kasville hyödyllisiä bakteereja ja mikrobeja ja vaikuttaa siten edistävästi maan pieneliötoimintaan.

Luonnossa sienijuurilla on tärkeä tehtävä myös maan eroosion vähentämisessä ja mururakenteen säilyttämisessä. Ympäristön ravinnekuormituksen kannalta on etua siitä, että sienijuuri imee muuten ylimääräisenä huuhtoutuvat ravinteet. Sienijuuren välityksellä voi tapahtua myös kasviyksilöiden ja kasvilajien välistä vuorovaikutusta, aineenvaihduntaa, joka viime aikoina on ollutkin paljon puheenaiheena.

Ammattimaisessa puutarhaviljelyssä sienijuurta käytetään monessa työvaiheessa: peittaamalla (ruiskutetaan, upotuskäsitellään tai sivellään) kasvin siemen kylvövaiheessa mykorritsavalmisteella tai sekoittamalla mykorritsavalmiste kasvualustaan.

Juuristo voidaan myös kastaa veteen liuotettuun valmisteeseen. Pistokkaat voidaan dipata jauhemaiseen mykorritsavalmisteeseen, samoin kuin taimipaakku ennen istutusta. Tärkeää on että mykorritsa levittyy suoraan kasvin juuristolle.

Mykorritsan käyttö on viljelijälle taloudellisesti ja ekologisesti kannattavaa, koska tuottavuus kasvaa taimikuolleisuuden vähenemisen, tasaisten ja laadukkaampien taimien, tehokkaamman kasvun sekä lannoitustarpeen vähenemisen myötä. Puutarhaharrastajalle mykorritsan olemassaolo takaa paremmin kasvuun lähtevät, vaikeille olosuhteille vastustuskykyisemmät taimet ja kasvit.

Multapussin multa on usein turhan steriiliä ja puhdasta hyödyllisistä mikrobeista, joten sekä taimikasvatusvaiheessa että varsinaisessa viljelyssä mykorritsavalmisteen käytöstä on hyötyä. Sienijuuri edistää myös kasvijätteiden hajotusta ja siten ylläpitää maaperän kuntoa. Viljeltävät kasvit ovat vastustuskykyisempiä kesän taudinaiheuttajia ja tuholaisia vastaan joten näiden torjunnan määrää voidaan vähentää.

Lisättyä mykorritsaa voit löytää taimi- ja kylvömullasta, istutusmullasta ja lannoitteista, esimerkiksi havu- ja rhodolannoitteesta. Ammattiviljelijöiden käyttämiä harrastelijoiden ulottuvilla olevia valmisteita ovat esimerkiksi Symbio MycoForce ja Symbio Seed Coat, joita voidaan käyttää edellä mainituilla tavoilla.Mykorritsaa voi lisätä kasvualustaan eli puutarhan multaan esikasvatusvaiheen lisäksi puun, pensaiden tai hyötykasvien taimia istuttaessa.

Jos siirrät taimia, on hyvä ottaa kasvupaikan multaa juuripaakun mukaan. Näin kasvin yhteys maaperän mahdollisen sienijuuren kanssa säilyy.Mykorritsa viihtyy parhaiten luonnonmukaisesti hoidetussa maassa, käytä siis luonnonmukaisia lannoitteita, jätä kasvijätteitä maahan lahoamaan, äläkä muokkaa maata tarpeettoman syvältä!

Edellinen
Edellinen

Etanoista ja kotiloista eroon

Seuraava
Seuraava

Ruskistuneet tuijat - kasvien suojaus kevätauringolta kannattaa