Ruskistuneet tuijat - kasvien suojaus kevätauringolta kannattaa
Tuntuu hullulta että keskellä talvea täytyy puutarhan eteen tehdä jotakin. Omenapuiden kevättalven leikkaukset ovat monelle tuttua puuhaa, mutta kasvien suojaaminen ei.
Minulta usein kysytäänkin miksi kasvien suojaus kevätauringolta pitäisi tehdä? Mihin suojaamisen tarve perustuu? Miten voisin välttää pihalla kököttävät ruskistuneet tuijat?
Miksi kasveja suojataan auringolta?
Kevätaurinko on jo niin voimakas, että kasvi alkaa haihduttamaan nestettä vihreistä osistaan sen vaikutuksesta. Haihduttaminen on aivan normaalia kasvin toimintaa eikä siitä ole haittaa jos kasvi saa vettä tilalle juuristonsa avulla. Jäätyneessä maassa juuristo ei toimi eikä vettä ole saatavilla, ja kasvi kuivuu. Tämä näkyy neulasten ruskistumisena myöhemmin keväällä.
Mitä kasveja täytyy suojata?
Arkoja tälle ilmiölle ovat erityisesti nuoret vuosi- pari sitten istutetut havukasvit ja alppiruusut eli rhodot. Myös maanpeitekasvina helppoina tunnetut tuiviot kuivuvat auringossa helposti jos niiden suojana ei ole lunta. Kivikoissa ja kuivilla rinteillä kasvavat maanpeiteperennatkin voivat kärsiä kevätahavasta jos maa on lumeton.
Jos esimerkiksi tuijat tai rhodot kasvavat varjoisalla paikalla (jossa viihtyvätkin parhaiten), ei suojaamiselle ole tarvetta. Avarille paikoille istutetut tuijat sen sijaan täytyy ehdottomasti peittää auringolta jos toivoo kasvuston pysyvän kauniina. Aidaksi istutetut taimet ovat usein suojauksen tarpeessa.
Millä suojaan ja miten?
Havut, kuten tuijat, katajat, kuuset ja männyt on helpointa suojata varjostuskankaalla tai -verkolla. Juuttikankaasta tehtyjä, kartiotuijillle ja pilarikatajille sopivia varjostushuppujakin löytyy valmiina puutarhaliikkeistä. Muovinen varjostusverkko on kevyt ja huomaamattomampi, mutta sen käyttöikä on lyhyempi kuin tukevan juuttikankaan. Jos suojaat esimerkiksi nuorta tuija-aitaa, voit käyttää yhtenäistä suojausta erilisten huppujen sijaan.
Ole huolellinen rhodoja suojatessasi, jotta kukkanuput eivät ole irtoa. Älä suojaa kasveja muovilla tai hallaharsolla. Ne pidättävät liikaa kosteutta ja suojan tulee olla hyvin ilmava. Aurinkoisilla, lumettomilla paikoilla kasvavia paahteelle alttiita maanpeitekasveja voit suojata risuilla tai havuilla. Syksyltä maahan jääneet lehdet suojaavat myös hyvin.
Milloin voin poistaa suojaukset?
Kasveja täytyy varjostaa siihen saakkaa kunnes maa on niin sula, että ne saavat siitä juurillaan vettä. Voit testata asiaa lapiolla: se uppoaa sulaan maahan, mutta jäätyneeseen ei. Voit halutessasi nopeuttaa maan sulamista kastelemalla kasvin juuristoaluetta lämpimällä vedellä. Jos kovia pakkasia on vielä luvassa, älä kastele maata vaan odota kärsivällisesti lämpimämpiä kelejä.
Mitä jos unohdin suojata kasvit?
Mitä jos suojaaminen jäi ja puutarhassa kököttävät ruskistuneet tuijat? Osa kasveista paikkaa kuollutta kohtaa melko nopeastikin, esimerkiksi nopeakasvuisesta 'Brabant'-tuijasta voit leikata kuivuneet oksat pois ja seurata miten kasvi korjautuu. Leikkaa ruskeat osat pois terveeseen osaan saakka. Lehdistöön ruiskutettavasta havupuubalsamista saattaa myös olla apua. Se on typpi- ja aminohappopitoinen lehtilannoite ja ravitsee kasvia nopeasti.
Kokonaan tai suurimmaksi osaksi ruskettuneet tuijat ja muut havut kannattaa korvata uudella ja harkita niiden sijoittamista varjoisampaan ja kasvuolosuhteiden puolesta sopivampaan paikkaan. Puutarhan havut ja rhodot kannattaa lannoittaa maan sulettua erityisella havu- ja rhodolannoitteella, parhaan tuloksen saat kun möyhennät sitä hiukan pintamaan sekaan.